KRSTO LAZAREVIĆ: Pljačkaš svog naroda je postao izbeglica

Da je Gruevski sasvim obična izbeglica, ne bi uopšte mogao da uđe u Mađarsku. Ali on nije ratna izbeglica nego uticajni kriminalac. Korumpirani autokrata koji treba da ide u zatvor

18. nov 2018

On ima kriminalni dosije, nema papire i tražen je u svojoj domovini jer je državu prevario za veliku sumu novca. Pored toga je i šef kriminalnog klana. Ilegalno je doputovao u Budimpeštu i predao zahtev za azil kako bi izbegao dvogodišnju zatvorsku kaznu u svojoj zemlji.

Viktor Orban je ovog kriminalnog izbeglicu primio širom otvorenih ruku. Jer, radi se ipak o njegovom prijatelju i istomišljeniku Nikoli Gruevskom, koji je deset godina bio premijer Makedonije.

Orban kaže da ne želi izbeglice koje se ne uklapaju u mađarsku kulturu. Ali zato se Nikola Gruevski u Orbanovu kulturu uklapa odlično. Obojica su autokrate koji su u svojim zemljama u periodu od samo nekoliko godina oštetili demokratske strukture, osnovna građanska prava i slobodu štampe. Obojica su obogatili svoje prijatelje i članove porodice. I obojica vode hajku protiv izbjeglica i šire surove teorije zavere.

Gruevski se 2014. godine snažno zalagao da se Makedonija proglasi kao „zemlja sigurnog porekla“. Ali čini se da sada više ne misli da je tamo baš sigurno.

Gruevski je bio taj koji je u martu 2016. zatvorio granicu sa Grčkom, a time i Balkansku rutu. Zbog toga je bio hvaljen od strane evropskih konzervativaca i desnih populista. Austrijski kancelar Sebastian Kurc je čak otputovao u Skoplje da ga podrži u predizbornoj kampanji.

Lista optužbi protiv Gruevskog je duga. Naredio je ilegalno saslušavanje desetina hiljada građana, kritične novinare poslao u zatvor, pokušao da zataška smrt mladog čoveka koji je ubijen od strane njegovih bezbednosnih snaga, a osim toga izuzetno je korumpiran.

Viktoru Orbanu to naravno ništa ne smeta – naprotiv. U maju su Orbanu bliski preduzetnici potkupili neke makedonske medije koji od tada pišu hvalospeve o Gruevskom.

Čovek koji je zatvorio Balkansku rutu je sada i sam ilegalni migrant. Pošto su mu makedonske vlasti oduzele pasoš zbog opasnosti da će pobeći, morao je u mađarskom diplomatskom vozilu prelaziti više granica. Zakoni koje su stvorili desni populisti očigledno ne vrede za njih same.

Jer, da je Nikola Gruevski sasvim obična izbeglica, ne bi uopšte mogao da uđe u Mađarsku. Završio bi u jednom o tranzitnih centru na srpskoj granici dok se ne odluči o njegovom zahtjevu za azil. Zahtev bi bio odbijen, jer nema važećeg pasoša, a onda bi Gruevski možda pokušao da ilegalno pređe u Bosnu i završio bi u blizini hrvatske granice. Tamo bi morao da se smrzava u improviziranom šatoru i bio bi upućen na dobru volju volontera, koje on i njegovi desničarko-populistički prijatelji kriminalizuju i krivično gone.

Pri pokušaju da pređe hrvatsku granicu, hrvatski policajci bi mu možda slomili ruku ili nogu, ili pucali na njega kao što se to desilo 31. maja kada su pucali na minibus i pogodili dvoje dece.

Naravno, sve to se neće desiti jednom Nikoli Gruevskom, jer on nije ratna izbeglica nego uticajni kriminalac. Korumpirani autokrata koji je opljačkao svoj narod i sada treba da ide u zatvor.

Nikola Gruevski je čak i omiljene teorije zavere Viktora Orbana uveo u politiku: Radi se o teoriji da jevrejski milijarder Džordž Soros vuče konce iza scene s ciljem islamizacije Evrope kroz imigraciju. Orban je ovaj narativ preuzeo i koristio kao glavnu priču svoje predizborne kampanje.

Nekadašnji makedonski moćnik nije samo uništio sopstvenu zemlju, nego i izmislio sada već globalnu antisemitsku teoriju zavere. On veruje da će mu to pomoći u odobravanju zahtjeva za azil.

Mislite da je ovo šala? Ne, ovo nije nikakva šala. Upitan za slučaj Gruevski, portparol Orbanove stranke Fides je odgovorio: „Mađarska pruža zaštitu svim progonjenima, a Nikolu Gruevskog ugrožava levičarska vlast koja je pod uticajem Džordža Sorosa.“

Slučaj Gruevskog ukazuje na osnovni problem za države istočne Evrope. Jer oni koji imaju moć u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i mnogim drugim zemljama su korumpirani i moraju računati s tim da će završiti u zatvoru kada im moć iscuri.

Zato su spremni da urade sve da bi zadržali vlast bez obzira na demokratske vrednosti i vladavinu prava. Orban i Gruevski obojica pripadaju ovoj vrsti političara i zbog toga je jedino i logično da jedan drugog dočekaju širom otvorenih ruku makar i ne voleli izbeglice.

*Krsto Lazarević je rođen u BiH i kao dete je sa svojom porodicom izbegao u Nemačku. Danas živi u Berlinu, radi kao novinar za različite medije na nemačkom jeziku.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga