Krstičević: Prava Hrvata u Srbiji se sistematski krše

Vojvođanski Hrvati u veoma teškim i složenim okolnostima očuvali identitet, kulturu i jezik

18. okt 2015

Predsednica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darija Krstičević izjavila je da se prava Hrvata u Srbiji “sistematski krše”.

“Svedoci smo da vaša prava nisu ispunjena do kraja. Nažalost, svedoci smo i sistematskog kršenja vaših i manjinskih i ljudskih prava”, kazala je Darija Krstičević na obeležavanju dana rođenja bana Josipa Jelačića (1801-1859) u Novom Sadu.

Ona je ocenila da su vojvođanski Hrvati u veoma teškim i složenim okolnostima očuvali identitet, kulturu i jezik i dodala da oni na taj naccin “baštine delo bana Jelačića”.

“Vrlo je važno zadržati staloženost, mir i dostojanstvo, ali i nepokolebljivost, istrajnost i čvrstinu. Hrvatska će biti snažan partner u vašim aktivnostima”, kazala je Darija Krstičević.

Svetom misom u crkvi Svetog Juraja u Petrovaradinu i svečanom akademijom u amfiteatru novosadskoga Spensa, hrvatska nacionalna zajednica je sinoć obeležila dan rođenja bana Josipa Jelačića, koji se smatra simbolom borbe za hrvatska nacionalna prava, saopštilo je danas Hrvatsko nacionalno veće (HNV).

Predsednik HNV-a Slaven Bačić rekao je da ban Jelačić i danas mora biti uzor hrvatskoj zajednici u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, on je predvodio velike narodne pokrete 1848. godine, ukinuo kmetstvo u Hrvatskoj, prvi formirao hrvatsku vladu, te “raspisao izborni red za Hrvatski sabor”.

“Neka nam ban Josip Jelačić svojim radom, ljubavlju prema svom hrvatskom narodu, bude podsticaj da se i sami borimo i ostvarimo naša prava.”, rekao je Bačić.

Povodom obeležavanja dana rođenja bana Jelačića Hrvatsko kulturno-prosvetno drustvo “Jelačić” iz Petrovaradina izdalo je biografsku knjigu “Ban Josip Jelačić – od Petrovaradina do Beča”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga