Krovna organizacija mladih Srbije podržala proteste protiv diktature

Protest je kritika postojećeg stanja, odluka, vrednosti i načina na koji se oni manifestuju u društvu

09. apr 2017

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) podržala je danas proteste „Protiv diktature“ i mlade koji na tim skupovima u više gradova Srbije dostojanstveno i bez nasilja iskazuju svoje stavove i time doprinose izgradnji demokratskog društva.

Uključivanje mladih u procese donošenja odluka je od nemerljive važnosti, jer se na taj način osigurava kvalitetan odgovor na njihove potrebe, navodi se u saopštenju.

Protest je kritika postojećeg stanja, odluka, vrednosti i načina na koji se oni manifestuju u društvu. On je poruka celokupnom društvu u Srbiji da mladi imaju šta da kažu, ali da se njihov glas, do sada, u dovoljnoj meri nije uzimao u obzir, navodi KOMS.

Krovna organizacija mladih Srbije izrazila je nadu da će kroz protest učvrstiti vrednosti otvorenosti, demokratičnosti, nenasilja, tolerancije, transparentnosti i solidarnosti na kojima treba da se gradi društvo, i pozvala je mlade i druge učesnike protesta da vode računa o svojoj i tuđoj bezbednosti u ovim dešavanjima.

„Mladi su sadašnjost i budućnost našeg društva i pokretačka snaga razvoja, i zato je jedino odgovorno saslušati te glasove, podržati inicijative i pokušati da partnerskim putem pronađemo rešenja. Mladi su heterogena grupa sa najrazličitijim potrebama i složenim problemima, čijem rešavanju treba pristupiti sistemski i kroz saradnju“, navodi se u saopštenju.

KOMS je pozvao donosioce odluka da otvore svoja vrata mladima, unaprede dijalog i diskutuju o uzrocima protesta, kao i o kreiranju mehanizama koji će omogućiti aktivnije uključivanje mladih iz svih delova Srbije.

Oni su pozvali i ostale relevantne aktere u društvu, pre svega medije, da na objektivan način izveštavaju o mladima, uvažavajući njihove stavove i potrebe, navodeći da nedovoljna zastupljenost mladih u medijima i neodgovorno izveštavanje o njihovim kritikama, stvara distancu i ograničava delovanje mladih.

Prema njihovim rečima, dve trećine mladih smatra da ne postoji objektivno predstavljanje mladih u medijima, kao i da nedostaje medijskog prostora za komuniciranje stavova mladih Srbije, čime se dugoročno doprinosi njihovom obeshrabrivanju za dalje učešće u društvenom životu“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga