Krizni jubilej subotičkog festivala pozorišta za decu

Jubilarni, 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, jedan od najznačajnijih u svetu, biće održan od 19. do 25. maja

13. maj 2013

Jubilarni, 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, jedan od najznačajnijih u svetu, biće održan od 19. do 25. maja kako je i planirano, uprkos tome što još nije dobilo zvanično obaveštenje od Ministarstva kulture i informisanja o odobrenju sufinansirajućih sredstava.

Postojala je bojazan da jubilarno izdanje Festivala bude otkazano svega desetak dana pre početka, jer od Ministarstva kulture i informisanja do kraja prošle sedmice nije stigla potvrda da će biti uplaćeno dogovorenih šest miliona dinara, rekao je 13. maja na konferenciji za novinare direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Blažo Perović, u ime organizatora jubilarnog festivala koji će ugostiti neke od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca za decu iz celog sveta.

Ukupan budžet 20. Festivala je 15 miliona dinara, a u finansiranju učestvuju i Grad Subotica, kao i pokrajinske vlasti Vojvodine.

Prema rečima Perovića, dobijena su usmena obećanja da je komisija u Ministarstvu kulture ipak odobrila planiranih šest miliona dinara, pa ne bi trebalo da bude dodatnih smetnji.

Glavni festivalski program obuhvata 21 predstavu iz 14 zemalja – od Japana, preko Rusije, Francuske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovenije do Srbije.

Predstave će biti igrane na tri lokacije – u Dečjem pozorištu u Subotici, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta i u pozorištu “Deže Kostolanji”. Pošto su te tri scene dosta ograničene kada su mesta u pitanju, neke predstave će biti igrane i na centralnom gradskom trgu kako bi što više dece moglo da ih pogleda, najavio je direktor i selektor Festivala Slobodan Marković.

Kao posebno zanimljivu, organizatori su istakli japansku predstavu “PP☆Theatre” lutkarskog pozorišta UKI iz Kamakure. To neobično umetničko ostvarenje zamišljeno je kao predstava za jednog gledaoca koji, virenjem kroz otvor na deblu, ima priliku da posmatra trominutnu lutkarsku igru. Posetioci će se smenjivati kako bi pogledali tu jedinstvenu predstavu.

Predstave iz Italije i Makedonije “Ona spava” i “Beskrajni snovi” povešće publiku u mističan svet snova, igrajući se sa zvukom, svetlom i senkama, i prikazujući šta se to zbiva sa našim razumom kad utone u san.

Pozorište Glej iz Ljubljane odigraće “Ludu šumu”, predstavu čija je osnovna ideja da se od prirodnih materijala napravi šumsko drvo sa rezonancijom. U tom teatru biljke oživljavaju u vidu muzičkih instrumenata ili scenografije, dajući nam priliku da oslušnemo zvuke šume. Autor predstave je Peter Kus, muzičar koji se u poslednje vreme posvetio proučavanju lutkarskih predstava, fokusirajući se pritom na eksperimentalnu stranu lutkarstva, naročito na njegovo približavanje muzici.

Tu su još i predstave rađene prema već poznatim dečjim bajkama, kao što su “Lepa mlinareva kći” (Belorusija), “Ružno pače” (Srbija), “Palčica” (Slovačka), ali i one koje mališani tek treba da otkriju, kao što je poljska predstava “Aladinove nepoznate avanture”.

Zanimljiva je i ruska predstava “Pod večnim svetlom Kumalana” Pozorišta lutaka Ulger iz Ulan-Udea, koja govori o tradiciji naroda Evenki koji naseljava udaljene predele Rusije i Kine i svedoči o povezanosti i ravnoteži čoveka i prirode, upoznajući nas sa egzotičnom kulturom tog zanimljivog naroda. Predstava se igra na ruskom i evenkskom jeziku.

Subotički festival tradicionalno svake godine posvećuje posebnu pažnju lutkarstvu određene zemlje, a u jubilarnom izdanju fokus je na srpskom lutkarskom i pozorišnom stvaralaštvu za decu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija, i to najpre u Sloveniji, u saradnji sa Mini teatrom iz Ljubljane (od 24. aprila do 14. maja), a zatim i u Subotici (18-25. maj), Novom Sadu (28. maj-15. jun), te u drugim mestima Srbije.

Za potrebe izložbe, čija je autorka Ljiljana Dinić, korišćena je građa iz arhiva pozorišta predstavljenih na izložbi, privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Najavljen je i naučni skup, uz učešće pozorišta iz Srbije u festivalskim programima predstavama “Bajka o vitezu bez konja” Pozorišta mladih iz Novog Sada, “Priča o konju” Dečijeg pozorišta iz Subotice, “Slike sa izložbe” Pozorišta lutaka iz Niša i “Ružno pače” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: pesnik, pripovedač, dramski pisac, prevodilac, profesor režije za lutkarski teatar Predrag Bjelošević iz Bosne i Hercegovine, glumac-lutkar, reditelj i pozorišni producent David Burman iz Rusije, kanadski glumac, lutkar, plesač i  generalni sekretar svetske Unime Žak Trido, prof. dr Siniša Jelušić, filosof, književnik, profesor teatrologije i dramaturgije iz Crne Gore i teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić iz Srbije.

Publika će moći da uživa i bogatom pratećem programu i predstavama van takmičarske selekcije.

U okviru pratećeg programa, naći će se i filmovi za decu, izložbe, radionica i muzičko-scenski program “Trgovi i ulice” koji promoviše dečje stvaralaštvo. Takođe, zakazan je i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, kao i promocija knjiga autora za decu i mlade iz zemlje i regiona.

Predstave će gostovati i u drugim gradovima Vojvodine i Srbije, a repriza festivalskog programa biće održana i u Segedinu od 21. do 25. maja.

Za učešće u takmičarskom programu ove godine bilo je prijavljeno čak 225 predstava iz 50 zemalja širom sveta, a kreiranje repertoara, kao i do sada, zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, uz naglasak na raznovrsnosti formi i pristupa.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine odlukom Skupštine opštine Subotica sa ciljem da se na njemu prikažu najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, da doprinese promociji novih i afirmaciji ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanju raznih naroda i očuvanju specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva.

Od osnivanja do danas, Festival je postigao najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta.

Mnoge predstave koje su viđene proteklih 19 godina na Lutka festu ostvarile su značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Za izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. nagrađen Vukovom nagradom, najvećim priznanjem u kulturi u Srbiji, a 2009. je dobio i nagradu Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja Grozdanin kikot za 2009. godinu, koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara. Takođe, ukazom predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva, direktor subotičkog festivala Slobodan Marković dobio je 2011. godine Orden prijateljstva za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu.

Međunarodni festival pozorišta za decu je 2000. bio jedan od inicijatora osnivanja nacionalnog centra UNIMA-e (Međunarodnog udruženja lutkara), a od 2008. je i član ASSITEJ-a. Subotički festival se 2010. godine našao i među osnivačima Saveza međunarodnih festivala umetnosti Srbije – SEFA koji je 2011. postao član Evropske asocijacije festivala – EFA.

Gran pri 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu osvojio je 2012. godine slovenački Mini teatar predstavom “Snežana”, za koju je nagrađen i reditelj Marek Bečka, dok je specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena španskoj predstavi “Kamen po kamen” El Teatra de L´Home Dibuixat iz Kasteljon de la Plane.

Festivalski sajt je www.lutfestsubotica.net, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, kao i U PRILOGU.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga