Krizni 3. Šekspir festival

Festival će 29. juna otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona komedijom “Dva viteza iz Verone”

15. juna 2016

Pozorišni Šekspir festival biće održan treći put od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a prikazaće četiri predstave iz Velike Britanije, Indije, Grčke i Srbije, uz koncert Marije Žoao iz Portugalije, te prateće programe u Inđiji i Novom Sadu.

U godini u kojoj se obeležava 400 godina od smrti velikog dramskog pisca Viljema Šekspira, festival nazvan njegovim imenom, nažalost, neće imati i svoju novu produkciju – planiranu “Buru”, zbog smanjenog budžeta, rekao je osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević na konferenciji za novinare 15. juna u Vili Stanković na obali Dunava.

Ideja Šekspir festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo u Šekspirovo vreme.

Festival će 29. juna otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona komedijom “Dva viteza iz Verone”, koja dan ranije gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu.

“Izuzetno nam je drago što nam ponovo dolazi Glob koji je svojim ‘Hamletom’ 2014. otvorio naš prvi Šekspir festival. To je Šekspirovo pozorište i logično je da učestvuju, a dolaze i kao podrška, jer smo već prijatelji”, rekao je Milivojević, čija je predstava “Henrik VI” izvedena u Globu 2012. godine kao deo Kulturne olimpijade.

“Dva viteza iz Verone”, u režiji Nika Begnala, sasvim je nova predstava, urađena na originalan način što se tiče stila i čitanja tog Šekspirovog komada, istakao je Milivojević.

Kuriozitet na ovogodišnjem Šekspir festivalu, koji je ranije dovodio predstave iz Turske, Belorusije, Gruzije, biće predstava iz Indije “Bogojavljenska noć” u režiji Atula Kumara, u izvođenju Kompani teatra iz Mumbaja.

“To je neka vrsta muzičke predstave, sa dosta pesme i uz originalne indijske instrumente. Za nas je i vizuelno neobična, svi liče na Hare Krišnu. Kritičari kažu da je to najzanimljivija postavka Šekspira u Indiji u poslednjih 30 godina. Namučili smo se da je dovedemo, ali takvi događaji daju značaj festivalu”, istakao je Milivojević.

Naš cilj, kako je dodao, upravo je u tome da predstavimo drugačije kulture, viđenje Šekspira u različitim sredinama iz celog sveta, a ne samo u Evropi, koje uostalom dosta dobro i poznajemo.

Iz Grčke stiže atinska trupa “C kao Cirkus” (C for Circus) sa kolektivnom režijom komedije “Mera za meru”.

“Kriza u Grčkoj napravila je neverovatnu revoluciju u pozorištu. Ljudi nemaju šta da rade, nemaju para i onda se skupe i urade predstavu. Žive za svoj projekat. Osećam da je potrebno da ih na neki način podržim u tome. To sve nastaje nekom sumanutom ljubavlju, bez dinara. Trupa je nezavisna, jako mlada. Oni se zavitlavaju sa svim i svačim, sa sobom i životom, sa Grcima i svojom stvarnošću, pa i sa Šekspirom”, izjavio je Milivojević.

Biće reprizirana prošlogodišnja domaća produkcija “Perikle”, realizovana u saradnji Itaka art centra iz Inđije i Šabačkog pozorišta, u režiji Milivojevića, dok će neostvareni projekat “Bura” biti prisutan koz lik Arijela na plakatu 3. Šekspir festivala. Plakat i dizajn programa delo su Slaviše Savića.

Koncert pod nazivom “Pesme za Šekspira” održaće zvezda džez muzike iz Lisabona Marija Žoao i njen trio Ogre. Šekspirove sonete pretvorene u džez koncert režirao je Žoao Farinja.

Milivojević je napomenuo da nažalost nisu uspeli da dovedu još dve planirane predstave, iz Izraela i Rusije, kao i da je prateći program smanjen, ali da je zadržao strukturu iz prethodna dva izdanja.

U Itaka art centru u Inđiji nastupiće studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada sa “Makbetom” i Akademije lepih umetnosti Todoris iz Beograda predstavom “Biti ili ne biti”.

Program “Olivije i Šekspir” biće održan u Kulturnom centru Novog Sada, a obuhvata predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića i projekcije fimova u kojima je Šekspirove junake igrao slavni Lorens Olivije: “Henri V”, “Hamlet” i “Ričard III”.

Pokrajinski sekretar za kulturu Vojvodine Slaviša Grujić izjavio je da su “evo, uspeli da izvuku” i 3. Šekspir festival, ali da je bio izrazito zabrinut i da je ovo bila “paklena” godina zbog smanjenog budžeta za kulturu uopšte.

“Bodrili smo jedni druge. Verovali da se imamo rašta boriti. Bilo je veoma teško, ali sada na kraju svog mandata ipak sam zadovljan što smo uspeli da iznedrimo ovaj festival i što je opstao”, rekao je Grujić.

Šekspir festival je u 2015. godini imao šest miliona dinara, a ove godine četiri miliona.

Pokrovitelji su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i UNIQA osiguranje.

Tribine za publiku u jednom od dvorišta Vile Stanković – zdanja nalik na srednjovekovni zamak, imaju 310 mesta.

Ulaznice će biti u prodaji od 20. juna na prodajnim mestima Eventima, a kosstaju 850 dinara (Mera za meru, Pesme za Šekspira, Bogojavljenska noć, Perikle), odnosno 1.500 dinara (Dva viteza iz Verone). Komplet ulaznica je 4.000 dinara.

Za sve predstave obezbeđen je organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada (povratna karta može se kupiti na prodajnim mestima Eventima po ceni od 250 dinara. Broj mesta je ograničen).

U slučaju vremenskih nepogoda, umesto u Vili Stanković, predstave “Dva viteza iz Verone”, “Pesme za Šekspira”, “Bogojavljenska noć” i “Perikle” će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će predstava “Mera za meru” biti izvedena u prostoru koji će naknadno biti potvrđen.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU.

(SEEcult / Foto: sekspirfestival.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga