- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kriza nije bauk

Premijer Srbije Mirko Cvetković naglašava da nikada nije delio stav da je kriza naša šansa i podsticaj, dodajući ipak da je kriza “dobra“ zbog toga što se tokom nje očiglednije vidi “skrivena istina“.
On kaže da je tokom prošle krize utvrđeno da dotadašnji model nije dobar i morali smo da kreiramo novi model. Razvoj na uslugama i nerazmenljivim dobrima pokazao se kao loše rešenje, pa se sada naš razvoj bazira na izvozu i stranim investicijama, dodaje Cvetković.
Kada je u pitanju uticaj nove globalne kriza na Srbiju, on navodi da postoje dva kanala kojima kriza može da se prelije na našu zemlju. Prvi način je, objašnjava premijer, da oslabe tržišta zemalja na koje Srbija najviše izvozi – naglašavajući da se radi u Italiji, Grčkoj, ali i zemljama regiona.  On kaže da je drugi način taj da privrede u tim zemljama pod unutrašnjim pritiscima ne budu više u mogućnosti da investiraju velike količine novca u inostranstvo, objašnjavajući da je upravo privlačenje stranih investicija jedan od najbitnijih ciljeva Vlade.
Cvetković je napomenuo da će privredni rast u ovoj godini biti nešto iznad dva odsto, što je niže od prvobitne procene, zbog pretnje svetske ekonomske krize, kao i da će inflacija biti blizu procenjenoj i na jednocifrenom nivou. „Rast će biti manji od prognoziranog, jer preti nova kriza i ona je zaustavila rast u drugom polugođu ove godine“, kazao je predsednik vlade.

Milijarda od obveznica nije za izbore
Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 i da će veliki investicioni fondovi „svetskog glasa“ koji su kupili obveznice države Srbije do srede, 28. septembra, uplatiti milijardu dolara za njih i da taj novac neće biti korišćen za predizbornu potrošnju.
„Pare neće ići odmah u potrošnju, koristiće se za refinansiranje kratkoročnih kredita, a onda regularne aktivnosti kao što smo i do sada finansirali“, rekao je on.
Premijer je rekao da je zaduženje posledica deficita u državnom budžetu koji ne može da se pokrije iz drugih sredstava, jer je, kako je naveo, privatizacija završena.
Na kritike da je ovo zaduženje skuplje nego krediti kod komercijalnih banaka, on objašnjava da je ta vrsta zaduženja konkurencija domaćoj privredi i da smanjuje mogućnost da se kreditira privreda što Vlada ne želi da čini.
Predsednik Vlade Srbije je precizirao da je država do sada koristila tri kanala za obezbeđivanje likvidnosti budžeta – sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, bankarska zaduženja u zemlji i izdavanje državnih obveznica u zemlji, a sada je tome dodato i izdavanje evroobveznica.
Na pitanje da prokomentariše činjenicu da i sindikati i poslodavci kritikuju vladu, Cvetković je rekao da je to znak da vlada ne zauzima ničiju stranu već da radi svoj posao.

(B92)

Podelite ovu stranicu!