Krivolovci ubiju do 175.000 ptica u Srbiji

"Sve je to deo jedne korumpirane organizacije"

06. dec 2015

Krivolovci u Srbiji godišnje ubiju između 125 i 175 hiljada ptica, a većinom su to prepelice, iako je sve ugroženija i divlja grlica koja je u drugim zemljama zaštićena vrsta, izjavio je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Jednostavno ne možemo da dozvolimo da se, dok se na primer u Češkoj troše milioni za odbranu divljih grlica, ovde u Srbiji grlice masovno ubijaju”, rekao je Ružić za portal “Vojvodina danas” (www.vajma.info).

On je ocenio da se u Srbiji o ovim pitanjima odluke donose na osnovu ličnih interesa uticajnih osoba, a štetu od tih odluka trpi ptičja populacija.

Ružić je rekao i da su pojedini članovi lovačkih društava koji rade i u resornom ministarstvu, zapravo “deo jedne korumpirane organizacije”.

On je optužio i lovnu inspekciju da ne radi svoj posao i dodao da su lovni inspektori u sukobu interesa, jer su i sami lovci.

Ružić je rekao da se smrznuto i upakovano meso jarebica i divljih grlica švercuje preko granice kao i sva ostala ilegalna roba: u ugrađenim tajnim rezervoarima, ispod sedišta automobila ili ispod podova kamiona.

Podsetio je da je ptičja vrsta golub selac ili golub putnik u potpunosti istrebljena nakon 20 godina intenzivnog lova i dodao da se i broj jarebica i divljih grlica u poslednjih nekoliko decenija smanjio za 70 do 80 odsto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga