Krivolov na prepelice i napad na zaštitare ptica kod Mokrina

Dva srpska i dva italijanska državljana zatečena su u nezakonitom lovu uz korišćenje dve elektronske vabilice

08. avg 2016

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštili su danas da su u ataru sela Mokrin kod Kikinde juče pronašli četiri osobe koje su lovile prepelice na zakonom zabranjen način.

Kako se objašnjava, dva srpska i dva italijanska državljana zatečena su na lokaliteta Vajlerka u nezakonitom lovu uz korišćenje dve elektronske vabilice, a aktivisti su odmah obavestili pokrajinsku inspekciju za šumarsvo i lovstvo i lokalnu stanicu policije.

„Naše najmanje poljske koke tokom noći su uz pomoć vabilica namamljenje u krivolovačku zasedu. Slučajevi krivolova na prepelice ponavljaju se iz godine u godinu širom Srbije. Poslali smo desetine prijava inspekcijama i tužilaštvima, ali svega nekoliko slučajeva je rešeno što krivolovcima šalje jasnu poruku da mogu da nastave da krše zakone“, navodi se u pisanoj izjavi Milana Ružića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U saopštenju se ističe da je lokalni lovac i bivši predsednik Lovačkog udruženja Perjanica iz Mokrina, koji je zatečen u nelegalnom lovu, probao da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo.

„Nakon intervencije službenika policije dokaze izvršenja krivičnog dela morao je da donese u stanicu policije u Kikindu gde je zajedno sa ostalim lovcima zadržan na ispitivanju“, piše u saopštenju.

Prilikom susreta sa krivolovcima, dodaje se, jedan od Italijana svojim automobilom nasrnuo je na četvoro aktivista Društva u nameri da ih povredi.

Zaštitari ptica su istakli da ih ovaj vid napada i zastrašivanja neće odvratiti od namere da nastave da brinu o pticama i da prijavljuju krivolov. Protiv italijanskog lovca aktivisti Društva podneće i krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, a za ovo delo zaprećena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga