Krivične prijave zbog nacionalne mržnje

Koalicija „Prvi mart“ najavila je danas da će ove sedmice podneti krivične prijave protiv organizato…

20. avg 2013

Koalicija „Prvi mart“ najavila je danas da će ove sedmice podneti krivične prijave protiv organizatora skupova u Srebrenici i Bratuncu, na kojima je bilo poziva na nacionalnu i versku mržnju.

U saopštenju se navodi da javnost BiH treba da zna da je jedina razlika između te i svih prethodnih manifestacija tog tipa u tome što je manifestacija ove godine snimljena i postoje dokazi o „pozivima na nove pokolje koji su stvar redovne prakse, koji se po pravilu događaju uz blagoslov organa vlasti“.

„Prvi mart najoštrije osuđuje MUP RS koje ni ove, kao ni ranijih godina, nije našao za shodno da po službenoj dužnosti pokrene istragu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te sprečavanja povratka izbeglih i raseljenih lica, dok bar jedan od ova dva skupa ima redovnu budžetsku podršku lokalnih vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Sa jučerašnjeg narodnog veselja u Bratuncu na Jutjubu se pojavio snimak na kojem okupljeni pevaju „Oj Pazaru, novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice“.

Koalicija Prvi mart dalje upozorava da je MUP RS istovremeno vrlo brzo reagovao i podneo prekršajne prijave protiv građana i preživelih genocida u Srebrenici koji su, uprkos zabrani, posetili stratište u zgradi Elektroprenosa u Potočarima i u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

„Prvi mart ponavlja da su pozivi na novo klanje, koji se ponavljaju iz godine u godinu, pod patronatom i uz podršku vlasti, pravo lice vlasti u RS“, ističe se u saopštenju.

Ta koalicija tvrdi da „ne postoji ljudsko lice genocida, te vlasti u RS nastavljaju delovati na način koji kreira odnose u kojima je povratak nemoguć i da svojim akcijama ne pokazuju da žele zaštiti građane nesrpske nacionalnosti“.

Koalicija navodi i da se kuće povratnika oduzimaju pred sudovima, a povratnici otpuštaju iz javnih ustanova i napadaju pri odlasku u džamiju, dok javni mediji u RS „služe za linčovanje njihovih lidera i Sarajeva“.

„Mi u Prvom martu nećemo pristati da naša sloboda kretanja, kao i druga prava i slobode budu zakonski poverene u ruke ovakvom MUP-u i ovakvoj vlasti, te ćemo učiniti sve da svaki građanin ove zemlje bude upoznat s cenom politike koja to zagovara, s čijim se posledicama danas suočavaju povratnici, a sutra svi građani Bosne i Hercegovine“, poručuje se u saopštenju.

Iz te koalicije su istakli da će se nastaviti boriti za BiH, pozivajući sve građane „izbegle, prognane i nasilno proterane iz RS“ da na sledećim izborima 2014. godine glasaju tamo gde su živeli 1991. godine i „tako pokažu šta misle o politici aparthejda koju sprovodi vlast RS“.

„Prvi mart“ je koalicija organizacija bosanskohercegovačkog civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida, kao i zaštiti ljudskih prava povratnika okupljeni oko zajedničkih ciljeva. Na čelu koalicije nalazi se novinar Emir Suljagić.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga