Krivične prijave zbog 4.000 ubijenih pasa u Zrenjaninu

"Nemoguće je da su svi ti psi bili neizlečivo bolesni"

06. mar 2014

Udruženje građana „Link plus“ iz Beograda je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za masovno ubijanje napuštenih pasa u prihvatilištu u Zrenjaninu.

Kako je agenciji Beta kazala predstavnica tog udruženja Nataša Vukmirović, prijava je podneta i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, a i Veterinarskoj komori Srbije protiv odgovornih veterinara koji su neposredni izvršioci.

Vukmirović navodi da je u od 23. decembra 2011. godine do 1. oktobra 2013. godine izvršena eutanazija 4.026 napuštenih pasa u prihvatilištu JKP „Čistoća i zelenilo“ u Zrenjaninu.

„Čudno je da to niko u Zrenjaninu nije primetio. Tamo 2.500 pasa bude ubijeno godišnje, što je ogroman broj. Dokumentaciju o tome sam dobila, oni su često ubijali pse i videla sam da su jednog dana ubili čak 52 psa. Nemoguće je da su svi ti psi bili neizlečivo bolesni“, kazala je Vukmirović.

Dodala je da postoji pravilnik o opasnim psima koji određuje na koji način se postupa sa psom koji je ujeo čoveka. Takvih je u Zrenjaninu uhvaćeno manje od 50 pasa jer su po rešenju veterinarskog inspektora morali da budu sklonjeni sa ulice.

„To su sigurno miroljubivi psi koje je trebalo sterilisati, čipovati, vakcinisati, očistiti od parazita i jednostavno vratiti ih na stanište“, rekla je Vukmirović.

Po njenim rečima Zrenjanin ima program kontrole i smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka, kojim je bilo predviđeno hvatanje, sterilisanje i vraćanje u stanište, a ne ubijanje.

„Veliki je problem što ljudi nekontrolisano razmnožavaju svoje pse i izbacuju ih na ulicu“, navela je Vukmirović.

Ona je istakla da očekuje da tužilaštvo i veterinarska inspekcija preduzmu sve da bi se kaznili odgovorni i da bi se sprečilo dalje ubijanje pasa.

U Javnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ kažu da nemaju zvaničnu informaciju o prijavama „Link plusa“, ali da to znaju iz medija.

Prihvatilište za pse u Zrenjaninu, otvoreno je 2005. godine na ulazu u centralnu gradsku deponiju. Finansirali su ga Društvo za zaštitu životinja „Đurđevo“ i „Čistoća i zelenilo“, uz pomoć lokalne samouprave i Društva za zaštitu životinja „Anđeo“ iz Zrenjanina.

Prihvatilište je izgrađeno zbog obelodanjivanja problema smeštaja i nemogućnosti „humanog“ ubijanja velikog broja pasa lutalica.

Tada su psi lutalice, koje su u periodičnim kampanjama lovili radnici javnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“, držani u nehumanim uslovima, a ubijani su batinanjem, na šta je društvo za zaštitu životinja „Đurđevo“ koje je zastupala Monika Brukner, započelo sa
predstavnicima lokalnih vlasti razgovore o izgradnji azila za pse.

Jedan od osnovnih ciljeva koji se radom ovog prihvatilišta postiže jeste zbrinjavanje i humano tretiranje pasa i mačaka lutalica, uz sprečavanje zaraza.

Preduzeće „Čistoća i zelenilo“ je ustupilo je zemljište gde su izgrađeni boksovi za pse, veterinarska stanica, bazen i „zabavište“ za pse.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga