Krivična PRijava

Očigledno je ocenjeno da izvanredne okolnosti zahtevaju izvanredan lek. Na ljutu ranu – krivična prijava

09. dec 2019

Slučaj „Jovanjica“, žanrovski smešten negde između krimi drame i političkog trilera, prethodnih dana dobio je svoj komični obrt.

Advokat Miloš Vučević, čovek koji trenutno obavlja posao gradonačelnika Novog Sada, „odlučio“ je da sve optužbe opozicije vezane za ovaj slučaj sublimira u krivičnu prijavu protiv braće Vučić. Na taj način, pojasnio je Vučević, tužilaštvo neće moći „da kaže da nemaju pravni momenat da krenu u taj proces“.

Vuč(ev)ićeva ideja je sledeća – odlučno stati na put sve glasnijim insinuacijama da Andrej Vučić ima neke veze sa, po svemu sudeći, veoma ozbiljnom i unosnom operacijom proizvodnje i distribucije marihuane. Režim koji ni mnogo manje afere ne pušta da umru prirodnim putem svakako to neće uraditi ni kod ove koja se pokazala kao žilava. Pritom, nijednom režimu ne može da prija objavljivanje snimaka aktuelnog ministra koji u kombinezonu bere paradajz na poljoprivrednom gazdinstvu na kojem je koju godinu kasnije pronađeno više tona marihuane. Ili podatak da je vlasnik gazdinstva bio u sastavu privredne delegacije koju je predsednik vodio u Moskvu.

Očigledno je ocenjeno da ove izvanredne okolnosti zahtevaju izvanredan lek. Na ljutu ranu – krivična prijava. Ovoga puta uobičajene metode, poput celodnevnog gostovanja dežurnih analitičara na Pinku ili ritualni odlazak na poligraf, neće biti dovoljne. Nužno je bilo uključiti tužilaštvo, na papiru samostalan državni organ, u akciju kontrole štete. I iako u Ustavu nigde ne stoji da je jedna od funkcija tužilaštva krizni PR u službi vlasti, izgleda da će ovoga puta upravo to biti slučaj.

Iako komična, akcija će bez sumnje biti uspešna. Saopštenje tužilaštva, (koje se već negde piše), koje kaže da ni Andrej ni Aleksandar nemaju nikakve veze sa ovim kriminalnim poduhvatom, ubediće one koje treba da ubedi. Pošto ga predsednik više puta ponovi na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, interpretacija događaja biće konačna, a afera amortizovana.

Što se tiče tužilaštva – ono će široko zaobići sve eventualne niti koji bi mogli od Jovanjice da vode ka Andrićevom vencu ili Nemanjinoj. Uostalom, oni su imali mandat da se time bave i pre Vučevićeve krivične prijave. Ali u Srbiji ne postoji dovoljno hrabar zamenik tužioca koji bi se prihvatio tog posla koji okončava karijeru. Kandidata za pisanje saopštenja koje pere reputaciju nosilaca vlasti, međutim, neće manjkati.

(Redakcijski komentar, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga