Krivična prijava zbog skidanja šaljivog snimka sa Vučićem

Zamislite Internet bez miliona satiričnih ilustracija ili remiksovanih video-snimaka

04. feb 2014

SHARE Fondacija obaveštava javnost da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u kompaniji „Matricon” d.o.o, ovlašćenog predstavnika za teritoriju Srbije bugarske kompanije registrovane u Austriji „KVZ Music”, po čijoj su prijavi uklanjani „politički nepodobni“ sadržaji sa Internet platformi tokom prethodnog vikenda. Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na Internetu.

SHARE Fondacija će podneti i Zahtev za informacije od javnog značaja RTS-u kako bi utvrdio eventualnu odgovornost javnog servisa u ovom slučaju.

Podsećamo da su šaljivi video-snimci sa g-dinom Aleksandrom Vučićem u glavnoj ulozi tokom nevremena u Feketiću, brzo nestajali sa mreže. Iako je na njima bilo jasno naznačeno da je autor RTS, čime njihova autorska prava ni na koji način nisu bila povređena, snimci su povučeni zbog navodnog kršenja autorskih prava. Ne možemo da se ne zapitamo zašto je ova situacija specifična ako na “Youtube”-u možete neometano pogledati sve epizode komercijalne serije “Ravna gora”, koja se emituje u “prajm tajmu” ili pronaći 15.800 klipova koji u naslovu imaju “RTS Dnevnik”. Ali mogućnost uklanjanja materijala po osnovu zaštite autorskih prava nije iskorišćena za ove sadržaje već za materijal u pogledu koga nije postojao zakonski osnov.

Share Fondacija se na ove poteze odlučila jer smatramo da je ovo bitka za Internet slobodu i Internet kulturu. Zamislite Internet bez miliona satiričnih ilustracija ili remiksovanih video-snimaka. Ovakvi sadržaji predstavljaju samu srž Internet kulture i naša je dužnost da stvorimo pravni okvir koji će omogućiti da slobodno izražavamo našu kreativnost, kritički sagledavamo stvarnost i sačuvamo slobodu izražavanja. Želimo da ukažemo na slobodu korišćenja dela zaštićenih autorskim pravima u svrhe parodije i satire kao legitimnog načina izražavanja mišljenja.

Podsećamo i da su sloboda mišljenja i izražavanja zagarantovane Ustavom Republike Srbije, kao i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, a da su ograničenja ovih sloboda dozvoljena ukoliko su propisana zakonom u usko definisanim slučajevima.

Slobodna prerada autorskog dela, kada se radi o parodiji dozvoljena je Zakonom o autorskim i srodnim pravima (član 54a): „dozvoljena je slobodna prerada objavljenog autorskog dela ako se radi o parodiji ili karikaturi, ako to ne stvara zabunu ili ne može dovesti do stvaranja zabune u pogledu izvora dela.”. Pravo na parodiju i remix takođe postoji i u okviru EU zakonodavstva kao i u regulativi i praksi SAD-a kao „fer korišćenje” (fair use).

SHARE Fondacija i Share Defense će nastaviti da štite Internet slobode, sprovode pravnu analizu i pokreću postupke koji imaju za cilj da odbrane naše pravo na slobodu izrazavanja na Internetu, slobodno korišćenje sadržaja u svrhu društvene kritike i satiričnih komentara. Naš cilj nije da učestvujemo u dnevno-političkim medijskim aferama. Za nas su akteri nebitni. Ono što želimo je da kroz analizu i pokretanje postupka stvorimo pravni okvir koji će zaštititi Internet kulturu od bilo kakvog budućeg pokušaja da se ona cenzuriše, sankcioniše ili uguši.

(SHARE fondacija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga