- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Krivična prijava zbog podmićivanja medija

Centar za humanu politiku (CHP) iz Doboja danas je podneo krivičnu prijavu protiv premijera Republike Srpske (RS) Aleksandra Džombića, ministra finansija Zorana Tegeltiju i ostale članove entitetske vlade zbog, kako je navedeno, podmićivanja medija.

Iz CHP je saopšteno da je krivična prijava protiv Džombića, Tegeltije i ostalih članova Vlade RS podneta zbog sumnje da su „kao organizovana grupa izvršili više krivičnih dela, kada su planirali i iz budžeta odobrili isplatu nekoliko miliona konvertibilnih maraka (KM) medijima, s ciljem podmićivanja, kontrole i ograničavanja slobode štampe i drugih sredstava javnog informisanja.

„Stvarna namera prijavljenih bila je da dodelom ovih budžetskih sredstava podmite i kontrolišu medije, kako ne bi objavljivali objektivne i kritičke sadržaje o radu, odgovornosti i stanju u oblastima iz nadležnosti prijavljenih, Vlade RS, njihovih političkih stranaka i drugih institucija RS“, navodi se u saopštenju.

CHP još ističe da je Vlada RS pre dve godine ukinula pravo na subvencioniranje električne energije korisnicima najnižih penzija i ostalim socijalno ugroženim, a da budžetska sredstva za ove namene koristi za „podmićivanje informativnih medija“.

Ova nevladina organizacija ponovo je zatražila od državnog i entitetskih parlamenata da zakonom zabrane direktno ili indirektno budžetsko finansiranje privatnih medija, koje ima „isključivo koruptivne i antidemokratske namere“.

Vlada RS je u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona maraka (oko 7,5 miliona evra) iz budžeta, od čega 3,9 miliona KM (oko dva miliona evra) za sufinansiranje pet dnevnih i sedmičnih listova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!