Krivična prijava zbog podmićivanja medija

Krivična prijava protiv premijera Republike Srpske Džombića i drugih članova Vlade RS podneta zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela, kada su planirali i iz budžeta odobrili isplatu nekoliko miliona konvertibilnih maraka medijima

22. mar 2012

Centar za humanu politiku (CHP) iz Doboja danas je podneo krivičnu prijavu protiv premijera Republike Srpske (RS) Aleksandra Džombića, ministra finansija Zorana Tegeltiju i ostale članove entitetske vlade zbog, kako je navedeno, podmićivanja medija.

Iz CHP je saopšteno da je krivična prijava protiv Džombića, Tegeltije i ostalih članova Vlade RS podneta zbog sumnje da su „kao organizovana grupa izvršili više krivičnih dela, kada su planirali i iz budžeta odobrili isplatu nekoliko miliona konvertibilnih maraka (KM) medijima, s ciljem podmićivanja, kontrole i ograničavanja slobode štampe i drugih sredstava javnog informisanja.

„Stvarna namera prijavljenih bila je da dodelom ovih budžetskih sredstava podmite i kontrolišu medije, kako ne bi objavljivali objektivne i kritičke sadržaje o radu, odgovornosti i stanju u oblastima iz nadležnosti prijavljenih, Vlade RS, njihovih političkih stranaka i drugih institucija RS“, navodi se u saopštenju.

CHP još ističe da je Vlada RS pre dve godine ukinula pravo na subvencioniranje električne energije korisnicima najnižih penzija i ostalim socijalno ugroženim, a da budžetska sredstva za ove namene koristi za „podmićivanje informativnih medija“.

Ova nevladina organizacija ponovo je zatražila od državnog i entitetskih parlamenata da zakonom zabrane direktno ili indirektno budžetsko finansiranje privatnih medija, koje ima „isključivo koruptivne i antidemokratske namere“.

Vlada RS je u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona maraka (oko 7,5 miliona evra) iz budžeta, od čega 3,9 miliona KM (oko dva miliona evra) za sufinansiranje pet dnevnih i sedmičnih listova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga