Krivična prijava i pritužba protiv Mihalja Bimba

Zbog rasističke i diskriminišuće izjave na račun izbeglica

20. avg 2015

Protiv predsednika opštine Kanjiža, Mihalja Bimba, podneta je pritužba službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog rasističke i diskriminišuće izjave na račun izbeglica, koje se nalaze u toj opštini, saznaje Danas. Pritužbu je podnela nevladina organizacija Praksis zbog izjave Bimba da izbeglice „ne poseduju najosnovnije elemente opšte kulture“ i skrnave groblja, grobove, kapele, uništavaju javne površine, parkove, njive i voćnjake.

„Neka svi pogledaju šta su u poslednjih mesec dana uradili ovi stranci koji ne poseduju najosnovnije elemente opšte inteligencije i kulture. Međutim, novac izgleda da imaju, i izgleda da je to suština. Do sada smo bili tolerantni prema nastaloj situaciji, ali kao i građani, i mi gubimo strpljenje“, rekao je pre nekoliko dana Bimbo na konferenciji za novinare.

Takođe, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila podneo je Višem javnom tužilaštvu u Subotici krivičnu prijavu protiv Bimba zbog izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Kako za Danas ukazuje Radoš Đurović iz Centra, predstavnici ove nevladine organizacije će intervenisati svaki put kada za to bude potrebe kao što je bilo u slučaju predsednika opštine Kanjiža.

„Nadamo se da će nadležni organi odraditi svoj posao“, ističe Đurović i dodaje da će i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, takođe, podneti pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković.

Inače, poverenica je pozvala nosioce svih javnih funkcija u Srbiji, od lokalnog do najvišeg nivoa da u izjavama o velikom broju migranata koji prolaze kroz Srbiju budu solidarni i da se uzdrže od ocena i tvrdnji koje su paušalne i netolerantne i koje mogu uneti nepotrebnu uznemirenost kod svih naših građana i građanki.

„Mesecima svakodnevno pratimo na hiljade ljudi koji u talasima polaze kroz našu zemlju nadajući se da će utočište od ratom zahvaćenih delova Bliskog istoka i Afrike naći u zemljama EU. Najveći broj građana Srbije pokazuje veliku solidarnost i spremnost da pomogne migrantima, dobrim delom zato što i sami razumeju nesreću koja je ove ljude naterala da napuste svoje domove. Zato i nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, u svojim izjavama moraju biti isto tako solidarni i tolerantni, posebno uzimajući u obzir iskustva kroz koja smo svi mi ovde imali u nedavnoj prošlosti“, navela je Jankovićeva.

Kako je saopšteno, poverenica nastavlja da sa velikom pažnjom prati dešavanja u vezi sa migrantima koji prolaze kroz Srbiju, očekujući da će nadležni u saradnji i uz pomoć država EU i međunarodnih organizacija uspeti uskoro da nađu održiva rešenja.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga