Krivična istraga protiv hejtera koji bi izbeglice da pošalju u Aušvic

Zbog pozivanja na rasnu i versku mržnju, prema poljskim zakonima, internetski rasisti mogu da završe i do tri godine u zatvoru

06. sep 2015

Glavni poljski tužilac Andžej Seremet naredio je krivičnu istragu protiv poljskih mrzitelja hejtera koji pozivaju da se izbeglice iz Sirije pošalju u nekadašnji nacistički logor smrti Aušvic koji su Nemci podigli na jugu okupirane Poljske, jer bi to za izbeglice koje stižu u Evropu, kako stoji u tim komentarima, bio “najbolji pansion”.

„Ogorčen sam zbog takve reakcije prema izbeglicama. I kao građanin. I ja sam 1980-tih godina bio imigrant u SAD. Tužilaštvo će se pozabaviti tim komentarima“, kazao je Seremet za današnju Gazetu viborču i dodao da će u ponedeljak krenuti istraga protiv njih.

Hejteri (od engleskog hate, mržnja) su kategorija korisnika društvenih mreža koji se prepoznaju po vrlo negativnim stavovima, najčešće rasističkog sadržaja.

Komentari hejtera koji zbog pozivanja na rasnu i versku mržnju mogu prema poljskim zakonima da završe i do tri godine u zatvoru pojavili su se krajem sedmice uz vest da je Muzej bivšeg nemačkog nacističkog logora Aušvic Birkenau započeo konzervatorske radove na dve barake, zahvaljujući novčanoj pomoći sveta da se taj nemi krik dokle može da dođe zlo u čoveku nikada ne zaboravi.

„Konzervirati i otvoriti. Za imigrante iz Sirije i okoline“, „Odavno sam pisao da je Aušvic idealni pansion za imigrante“, „Obaviti i remont peći, ide zima“, „I gasne komore da renoviraju“ ili emotikon širokog osmeha uz post ispod fotografije baraka u Aušvicu „Konačno spremaju za njih pristojne hotele“, neki su od napisa koji mogu da odvedu njihove autore u zatvor.

Problem mogu da imaju i administratori portala na kojima su se našli pošto ih nisu hitno uklonili kao i administratori portala na kojima su poljski hejteri cinično izražavali zadovoljstvo povodom tragične smrti trogodišnjeg sirijskog dečaka čije mrtvo telo su izneli talasi na plažu u Bodrum,

Glavni tužilac Seremet prošle godine poslao je svim tužiocima vrlo precizne smernice i poruku da je borba protiv rasizma na internetu za tužilaštvo prioritet i njegova borba protiv rasizma huligana i antisemitizma već donosi plodove.

Dok su donedavno često tužioci u Poljskoj unapred odustajali od istrage a sudije odbijale da kazne hejtere zato što je navodno šteta po društvo minimalna, od Seremetove smernice tužioci ne odustaju i dosledno šalju hejtere na sud.

Prošle godine u Poljskoj su tužilaštva vodila 1.365 istraga protiv internet hejtera, što je za 530 više nego 2013. godine. Od 137 optuženih za to krivično delo sudovi su kaznili 107 Poljaka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga