Kritična masa: S biciklom je lakši i polazak u školu

Na biciklu je sve lepše, pa čak i povratak u školske klupe

26. sep 2013

Novosadska „Kritična masa“, akcija koja se tradicionalno održava svakog poslednjeg petka u mesecu s ciljem promovisanja biciklizma i zdravog načina života, u petak će biti posvećena početku nove školske godine i završetku letnjeg raspusta.

„Kako bi se školarcima olakšao taj događaj, učesnici Kritične mase odlučili su da vožnja prođe pored što više škola u 12 kilometara dugoj vožnji“, saopštila je danas Novosadska biciklistička inicijativa.

Ta organizacija je navela da im je cilj da skrenu pažnju mladima da je na biciklu sve lepše, pa čak i povratak u školske klupe, zbog čega će neki od učesnika nositi marame za prvačiće, školske torbe i svima dobro poznati blok 5 za likovno obrazovanje.

Termin „Kritična masa“ potiče iz San Franciska, gde je usvojen kao metaforični naziv za ponašanje biciklista koje je uočeno u kineskom saobraćaju: kada ih se skupi dovoljno, oni samoinicijativno kreću kroz raskrsnicu, jer nalaze „bezbednost u brojevima“.

Ovaj neprofitan i nestranački pokret se održava u više od 350 gradova sveta. Pokret je sve popularniji i u Srbiji, pa osim u Novom Sadu i Beogradu, prisutan je i u Valjevu, Šapcu, Pančevu, Senti i Bačkoj Palanci.

Ruta vožnje ovog meseca je: http://ridewithgps.com/routes/3292431

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga