Kritička slovačka umetnost

Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstavlja savremenu slovačku umetnost, u saradnji sa partnerima u Košicama, gde do kraja januara i sam gostuje izložbom “Prigušena egzistencija”

17. dec 2015

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) predstavlja savremenu slovačku umetnost, u saradnji sa partnerima u Košicama, gde do kraja januara i sam gostuje izložbom “Prigušena egzistencija”.

Ideja izložbe “Okrenuto – slovačka savremena umetnost”, koja će biti otvorena 17. decembra, jeste da se kreira živa, čak i vizuelno nekontrolisana sredina, protiv anestezirane političke realnosti u masovnim medijima i mejnstrimu.

Na izložbi “Okrenuto”, čiji su kustosi Zuzana Pacakova i Vladimír Beskid, učestvuje 12 međunarodno afirmisanih umetnika mlađe i srednje generacije: Erik Binder, Andrej Dubravsky, Viktor Frešo, Matej Gavula, Jana Kapelova, Marek Kvetan, Denisa Lehocka, Ilona Nemeth, Roman Ondak, Milan Tittel, Ján Triaška i Olja Triaška Stefanovič.

Izložba MSUV u Košicama “Prigušena egzistencija”, koja je otvorena do 31. januara, kao i “Okrenuto” u MSUV, bave se promocijom i predstаvljаnjem umetničkih prаksi Srbije i Slovačke u okviru internаcionаlnog kulturnog prostorа.

U fokusu su umetnički rаdovi koji kroz upotrebu sаvremene umetničke prаkse i proširenih medijа istrаžuju аspekte svog društvenog okruženjа i moguće relаcije umetnosti i mestа ove scene u međunаrodnom kontekstu. Prevashodno se radi o autentičnom predstavljanju današnjice, ali i o pokušaju formiranja vlastitih “inverznih” situacija pomoću “art virusa”, koji napadaju ustaljene predstave i stereotipe u društvu.

Predstaviće se koncept koji je analitičan, neprikazivački i koji ide ka formiranju vlastitog umetničkog jezika, duplog kodiranja, čak i slenga – uz preferiranje medija objekta, instalacije i videa. Takođe, radi se i o “privatnom” reflektovanju savremene transformacije kapitala i kapitalizma i, na kraju krajeva, o prirodnom respektovanju individualnih programa umetnika na slovačkoj sceni, saopštio je MSUV.

Izložba “Okrenuto” je rezultat saradnje MSUV i Kulturnog centra Košice, a realizovana je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i ministarstava kulture Srbije i Slovačke.

Ideja saradnje je da se uspostavi internacionalni dijalog umetnika iz Srbije i Slovačke, ali i javnosti i stručne publike.

Izložbu “Okrenuto” otvoriće pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Vojvodine Slaviša Grujić, a biće je moguće obići do 3. februara 2016.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga