Krim u mraku, proglašeno vanredno stanje

Bez struje je ostalo blizu dva miliona ljudi, a do prekida je došlo nakon što je minirano nekoliko dalekovoda na ukrajinskoj teritoriji

22. nov 2015

Zbog nestanka električne energije, na Krimu je uvedeno vanredno stanje.

Bez struje je ostalo blizu dva miliona ljudi, a do prekida je došlo nakon što je minirano nekoliko dalekovoda na ukrajinskoj teritoriji.

Timovi za vanredne situacije na cijeloj teritoriji Krima pokušavaju riješiti problem.

No, čini se nemogućim – jer iako pripojen Rusiji, cijeli poluotok i dalje se električnom energijom snabdijeva preko četiri dalekovoda iz Ukrajine.

Dva, koja se nalaze u okolini Hersona, u sjevernom dijelu poluotoka koji kontrolira ukrajinska vojska, oborena su.

„U vezi s prekidom električne energije, predsjednik Krimske republike naredio je uvođenje vanrednog stanja. Sve nadležne službe su alarmirane. Timovi Ministarstva za vanredne situacije rade na cijeloj teritoriji Krima. Cilj je spriječiti incidente“, kazao je Aleksej Fridman iz Ureda za vanredne situacije.

Potpuni mrak

Samo 25 minuta nakon ponoći, blizu dva miliona građana ostalo je u potpunom mraku.

Krim je prebačen na alternativno snabdevanje električnom energijom, a prioriteti su bile bolnice i objekti državne uprave.

„Rade operativni pogoni, aparati za vještačko disanje također su u funkciji. Sve je pod kontrolom. Sada nemamo problema i u bolnici je na snazi režim kao i svakog dana“, istakao je hirurg Anton Žeribor.

„Bili smo spremni na ovakav scenarij još od prošlog decembra. Ako se sjećate, tada smo podvrgnuti sličnim akcijama. Stoga smo se ozbiljno pripremali za ovo, i naš električni sistem je u potpunosti pripremljen za ovakve situacije“, zaključio je ministar energetike Krima Sergej Jegorov.

Ukrajinski aktivisti, uključujući i Krimske Tatare, jučer su vladine službenike pokušali spriječiti da izvrše određene popravke na dalekovodima. Nakon što su se sukobili s policijom, povukli su se.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga