Krik: Nijedno od tri tužilaštva nije ispitalo Vulina o slučaju tetka iz Kanade

Izveštaj o imovini prošao je kroz Prvo osnovno tužilaštvo, Više tužilaštvo u Beogradu i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

29. jan 2018

Nijedno od tri tužilaštva kojima je dostavljen Izveštaj o imovini ministra odbrane Aleksandra Vulina nije na razgovor pozvalo ni ministra, niti tetku Vulinove supruge iz Kanade, koja mu je, prema njegovim navodima, pozajmila novac za kupovinu stana u Beogradu, objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (Krik).

Izveštaj o imovini prošao je kroz Prvo osnovno tužilaštvo, Više tužilaštvo u Beogradu i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema dokumentima iz Prvog osnovnog tužilaštva, u koje je Krik imao uvid, zaključeno je da Vulin nije namerno dao lažne informacije da bi prikrio podatke o imovini, već je napravio „propust“ jer „nije precizno opredelio način sticanja sredstava na osnovu kojih je kupljena imovina“, a tužilac smatra da taj propust nije krivično delo.

Pre Prvog osnovnog, izveštaj je bio u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje nije ni ispitivalo da li je novac proistekao iz krivičnih dela.

To tužilaštvo sаopštilo je i da slučaj nije u njihovoj nadležnosti jer je Vulin u trenutku kupovine stana bio poslanik, uz pojašnjenje da se oni bave samo onim funkcionerima koje je postavila Vlada ili Skupština.

Ni Više tužilaštvo se nije pozabavilo „tetkom iz Kanade“ – rekavši da je o slučaju već odlučilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. I ono je saopštilo da nije nadležno za to.

Kada je reč o spornom stanu, Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije prvo prijavio da je novac za stan obezbedio prodajom prethodnog, ali je utvrđeno da to nije moguće – stan u Novom Sadu prodao je za 38.000 evra.

On je zatim ispričao drugu verziju – da je oko 205.000 evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je utvrdila da ni to ne može da bude tačno jer novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, niti je prijavljeno da je donet u Srbiju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga