Kralj Felipe brani jedinstvo Španije

U govoru na katalonskom jeziku, kralj Felipe VI je branio Ustav zemlje koji je zasnovan na podeli vlasti između centralne vlade i regiona, naglasivši da on garantuje "kulturnu, teritorijalnu i političku raznolikost Španije"

13. dec 2014

Ne sme se dozvoliti slabljenje niti podela države, poručio je španski kralj Felipe VI u svom govoru u Kataloniji.

Ovo je prvi govor kralja u Kataloniji odd kada su stanovnici tog regiona imali simbolično izjašnjavanje o nezavisnosti.

„Više nego ikada moramo da ujedinimo naše snage i strategije“, rekao je rekao je španski kralj u obraćanju katalonskim privrednicima u Barseloni i pozvao na duh solidarnosti i saradnje ukazujući na prednosti očuvanja jedinstva zemlje.

Među okupljenima koji su mogli da čuju govor kralja, koji je u junu preuzeo tron, bio je i predsednik Katalonije Artus Mas koji se nada da će organizovati prevremene izbore do kraja 2016. godine, a čija glavna tema će se opet ticati otcepljenja od Španije, navodi AFP.

Mas je ranije pozdravio dolazak kralja, ali nije spominjao kontroverzno pitanje.

U govoru na katalonskom jeziku, kralj Felipe VI je branio Ustav zemlje koji je zasnovan na podeli vlasti između centralne vlade i regiona, naglasivši da on garantuje „kulturnu, teritorijalnu i političku raznolikost Španije“.

Na simboličnom glasanju 9. novembra, većina Katalonaca se izjasnila za nezavisnost, a agencija podseća da je većina onih koja se protivi otcepljenju odbila da glasa na referendumu, koji je Ustavni sud Španije prethodno zabranio.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga