Kragujevački novinari održali protest

Gradonačelnik poručio da će konkurs za medije biti raspisan "kada bude bilo novca"

10. juna 2016

Ispred Skupštine Kragujevca održan je protest „Sprečimo medijski mrak“ jer gradska vlast već dve godine nije raspisala konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Gradonačelnik Radomir Nikolić pozvan je da poštuje medijske zakone i raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija.

„Glavna poruka ovog skupa nije da ovde branimo prava zaposlenih u medijskim kućama, iako su ta prava apsolutno ugrožena, već da štitimo interes i pravo građana na objektivno i nepristrasno informisanje“, rekao je generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković.

On je ukazao na mnogobrojne probleme medijskog pluralizma u Kragujevcu, navodeći da su, zbog toga što novac nije raspodeljivan, mnogi mediji dovedeni na rub propasti.

„To je nedopustivo, jer ugrožava rad medija u Kragujevcu, od kojih su neki dovedeni do ruba opstanka. Sve to je urađeno na štetu elementarnog prava građana Kragujevca da budu objektivno i svestrano informisani o svemu onome što ih interesuje“, rekao je Raković.

Protest na kojem su, osim Rakovića, govorili i Nedim Sejdinović iz NDNV-a, Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja i novinarka Kanala 9 Bojana Vlajović Savić, organizovan je u vreme održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, na kojoj je za gradonačelnika ponovo izabran Radomir Nikolić.

Posle protesta i konstitutivne sednice Skupštine grada Kragujevca, Nikolić je razgovarao sa predstavnicima medija i novinarskih udruženja i poručio da će konkurs za projektno sufinansiranje medija biti raspisan kada bude bilo novca.

(Fonet) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga