Kragujevac za regionalne medije

Ideju o regionalnim javnim servisima podržava više stanica izvan Beograda, potpisnika "Kragujevačke inicijative".

14. jun 2011

Početak javne rasprave o nacrtu medijske strategije juče je u Kragujevcu protekao u znaku spora o tome da li bi u Srbiji trebalo da postoje regionalni javni servisi, u vlasništvu i na budžetu lokalnih samouprava, ili bi, osim RTS i RT Vojvodine, svi državni mediji trebalo da budu privatizovani.

Ideju o regionalnim javnim servisima podržava više stanica izvan Beograda, potpisnika „Kragujevačke inicijative“, za razliku od nacrta medijske strategije, čiji autori predlažu privatizaciju medija i prelazak na sistem projektnog finansiranja za medijske sadržaje u javnom interesu.

Ovaj Nacrt sačinili su i konsenzusom usvojili predstavnici novinarskih udruženja i asocijacija medijske industrije.

Način na koji je korišćen termin „javno“ u Nacrtu proizvodi duboke neodumice, što dovodi do neshvatljivog pojma javnog servisa u privatnom vlasništvu, ocenio je predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić. On je podržao „Kragujevačku inicijativu“, koja se zalaže za uspostavljanje regionalnih javnih servisa.

„Kragujevačka inicijativa“, potpisana je u februaru 2007.godine, podsetila je direktorka Radio televizije Kragujevac Jovanka Marović i negirala da u Evropskoj uniji ne postoje regionalni javni servisi.

(RT Kragujevac)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga