Kozaci: Udarna pesnica čelnika Moskve

Kozaci su se mogli videti kako napadaju lidera opozicije Alekseja Navaljnog i njegove pristalice ili članove pank-rok grupe Pussy Riot

10. maja 2018

Na moskovskim ulicama patrole Kozaka rade sve, od obezbeđivanja sudova do nasilnog razbijanja političkih protesta, od kada je predsednik Vladimir Putin 2012. izjavio da je „zadatak države da pomogne Kozacima u svakom pogledu“, piše ​Radio Slobodna Evropa.

Taktika potomaka vatrenih verskih i urbano-patriotskih grupa koje su vekovima tokom carskog perioda čuvali ruske granice izazvala je značajne kritike.

Kozaci su se mogli videti kako napadaju lidera opozicije Alekseja Navaljnog i njegove pristalice u gradu Anapa pre dve godine ili kako fizički napadaju članove pank-rok grupe Pussy Riot pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Nedavno su, 5. maja, Kozaci mahali svojim prepoznatljivim bičevima za konje na moskovskom protestu protiv Putina.

Denis Krivošev, zamenik direktora Amnesti Internationala za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, optužio je Moskvu da dozvoljava „ljudima u kozačkim uniformama“ da tuku demonstrante.

„Pitanje koje se nameće je na osnovu čega je ljudima u „kozačkim“ uniformama dozvoljeno da koriste silu?“ rekao je on.

Izveštaji ukazuju na to da je kancelarija gradonačelnika Moskve u protekle tri godine platila oko 5,33 miliona rubalja (oko 85.000 dolara) kako bi obučila Kozake da „osiguraju javnu bezbednost“ na skupovima u gradu, prema ugovoru o javnim nabavkama koji je dostupan na internetu.

Poslednja obuka za oko 100 Kozaka navodno je održana u martu, stoji na zvaničnoj internet stranici kancelarije gradonačelnika Moskve, na kojoj se mogu naći i fotografije sa nekih od treninga.

Neki od Kozaka koji su se mogli videti na fotografijama i video snimcima sa protesta 5. maja identifikovani su kao pripadnici Centralnih kozačkih jedinica (TsVK), organizacije koja ima veze sa ruskim snagama bezbednosti.

Ruski mediji su objavili da je Ivan Mironov, ataman ili viši predstavnik TsVK, bivši službenik Federalne bezbednosne službe (FSB), a da su članovi TSVK nedavno održali sastanke sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti kako bi razgovarali o bezbednosnim operacijama za Svetsko prvenstvo u fudbalu, najveći svetski sportski događaj.

Kozaci će se koristiti za „održavanje reda“ na nekim mestima na fudbalskom spektaklu koji će se održati u 11 ruskih gradova od Sankt Peterburga do Sočija od 14. juna do 15. jula.

Procenjuje se da će 300 Kozaka, uključujući i 100 konjanika, raditi na obezbeđivanju Svetskog prvenstva na pet utakmica koje se igraju u Rostovu na Donu, izjavio je lokalni kozački ataman Mihail Bespalov 2. maja.

Neki od njih su učestvovali na nekoliko treninga sa službama bezbednosti kako bi se pripremili za prvenstvo.

Bespalov je rekao da donski Kozaci koji će učestvovati u obezbeđivanju „čak počinju da uče strane jezike“, iako je priznao da neće imati vremena „da uče pet jezika“.

Ipak, on je rekao da će Kozaci naći način da objasne ljudima „gde da idu i kako da se ponašaju.“

Aleksandr Palatni, direktor donskih Kozaka u Rostovskoj regiji, rekao je da će Kozaci čuvati područja oko stadiona, u blizini aerodroma, i u zoni za navijače na Pozorišnom trgu, uključujući i područja oko centralnih gradskih ulica.

FIFA, svetska krovna fudbalska organizacija, i nekoliko nacionalnih fudbalskih federacija su bili veoma kritični prema ponašanju Rusije na domaćim i međunarodnim utakmicama poslednjih godina, zbog nasilja huligana i ponižavajućih rasističkih skandiranja i drugih incidenata – uglavnom protiv afričkih igrača – koji se redovno dešavaju.

Ruski navijači su takođe bili uključeni u brutalne nerede sa britanskim i drugim navijačima tokom Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine, tokom kojih su navijači ruske reprezentacije hapšeni, a neki od njih su i deportovani.

Ruske tvrdokorne navijačke grupe su nedavno fizički zapretile britanskim i navijačima drugih reprezentacija da budu spremni za napade tokom Svetskog prvenstva u onome što mnogi od huligana tumače kao takmičenja u kojem se odmerava čiji su navijači problematičniji.

Progonjeni i ubijani u stotinama hiljada tokom komunističke vladavine, Kozaci su oživeli tokom 18 godina Putinove političke dominacije – njihov broj se navodno povećao za 400 odsto od 2010. do 2016. godine, pa ih sada u Rusiji ima oko 180.000.

Njihovo etničko poreklo je i dalje predmet rasprava, sa suprotstavljenim teorijama koje im pridaju različit stepen porekla iz slovenskih i turskih plemena.

Ali, Kozaci su se kao prepoznatljiva grupa pojavili u istorijskim spisima iz 15. veka o ljudima koji naseljavaju ono što je sada južna Rusija i jugoistočna Ukrajina.

Današnja kozačka udruženja često su multietnička i vatreni su pripadnici ruske pravoslavne crkve, a mogu se naći širom Rusije i u delovima Ukrajine.

Iako se uglavnom smatraju integrisanim u ruski život, Kozaci često žive u nezavisnim zajednicama i često imaju jake veze sa službenim vojnim i paravojnim organizacijama.

Oni takođe imaju tendenciju da budu visoko organizovani i privuku nove pristalice koji su često privučeni idiličnim načinom kozačkog života.

(Radio Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga