Kovin: Uskoro nova smena vlasti?

Politički Monti Pajton u banatskoj opštini Kovin se nastavlja. Najverovatnije ćemo uskoro svedočiti novoj promeni lokalne vlasti, petoj od izbora 2013. godine, i četvrtoj za samo godinu dana. Dok građani gube, političari profitiraju!

07. sep 2015

Kovin će, definitivno, postati sinonim za brze promene vlasti, i zaseniti bugarsku skupštinu. Krajem prošle nedelje pisarnici opštinske uprave je Srpska napredna stranka predala listu sa 30 potpisa sa zahtevom za smenu predsednika Skupštine Tihomira Vukosavljevića. Nije prošlo ni jedno godišnje doba od kako je u junu ove godine koalicija koju je predvodio SPS preuzela vlast, a već se može očekivati nova podela.

Zanimljivo je da su se na spisku, osim sadašnjih i bivših članova SNS-a, našli i neki neočekivani potpisi. Svoj glas za smenu dao je i jedan od lidera lokalnog DS-a, Srđan Stojanović (šef odborničke grupe DS-a, a u jednom periodu i zamenik predsednika Skupštine kada je prvi put smenjen SNS).

Po ko zna koji put već, priklanjajući se pobedničkoj strani, na zahtev su se potpisale i dve odbornice URS-a, Ana Novković i Dr Biljana Dobrić, koje su u Skupštinu ušle koaliciono sa grupom građana Preporod. Potom su napustile tu koaliciju kad je došlo do smene vlasti i prešle u grupaciju sa DS-om i izdvojenom grupacijom iz SNS-a, a onda opet došle među naprednjake, pa poslednji put podržale novoizabranu, ovu još aktuelnu vlast. Ukratko rečeno, koja god da je većina, na njihov glas i podršku uvek može da računa.

Podršku predsednici OO SNS-a Sanji Petrović (bivšoj predsednici Skupštine do juna prošle godine i predsednici Opštine do pre manje od tri meseca), dali su, očekivano, odbornici Jedinstvene Srbije i grupe građana Preporod. Tako da je na drugoj strani, u budućoj opoziciji, ostalo 15 odbornika među kojima su članovi DS-a, SPS-a, SVM-a i ostatak Nove odborničke grupe (bivši SNS-ovci). Samo se čudom može desiti da Kovin do kraja ovog meseca ne dobije ponovo novu vlast i to petu od izbora 2013. godine i četvrtu za samo godinu dana.

Ruka -ruci

Iz redova SNS-a saznali smo da su oni „prijateljsku ruku“ ( istu onu koja ih je privodila u junu, potpomognuta „momcima u crnom“ ) pružili svim odbornicima izbačenim iz SNS-a tokom prošlogodišnjih prevrata, te da je tu pruženu ruku prihvatio i Bojan Đurašinov, jedan od lidera za smenu Sanje Petrović u prošlogodišnjem junskom prevratu, kada je sve ovo sa cirkusom oko vlasti i počelo. Đurašinov je čak, ubrzo potom, pocepao i Novu odborničku grupu, tako što je izdvojio odbornike i osnovao Vojvođanski klub.

Stranu ovog puta nisu promenili šef Nove odborničke grupe (isključeni član SNS-a) Toma Spasić, kao ni aktuelni predsednik Skupštine Vukosavljević, iako su i oni učestvovali u svim dosadašnjim smenama, menjajući strane i mišljenje. Ili, preciznije rečeno, mireći se i razilazeći.

Trenutnu vlast vrše SPS, odbornički blok DS i Vojvođanski klub, Savez vojvođanskih Mađara i odbornici Nove odborničke grupe. Preuzimajući funkciju predsednika opštine, Zoran Nikolić je odmah izrazio sumnju da će ova vlast potrajati, ali možda nije mislio da će smena uslediti baš ovako brzo.

kovin trg

Građane Kovina „igranka oko vlasti“ košta milione dinara, jer izabrana i imenovana lica imaju prava na tromesečna primanja u istom iznosu nakon smene sa funkcije

Ono što se očekuje je da Sanji Petrović bude vraćen odbornički mandat, jer figurira kao jedini kandidat za predsednika opštine. Mada za sada još nema upražnjenog odborničkog mesta, stvari se mogu brzo promeniti, rekli su nam u opštinskoj izbornoj komisiji

Kako saznajemo, predsednik Skupštine će iskoristiti svoje zakonsko pravo od deset dana od dana podnošenja zahteva za smenu i skupštinu zakazati za 18. septembar. Trebalo je da ova prva jesenja sednica bude održana u novoj sali koja je uređena u samoj zgradi opštine i tako izađe iz pozorišne sale Doma kulture, gde se održava već decenijama. Hoće li novi prostor biti svečano vanredno ili tek posle, redovno otvoren, ostaje da se vidi, kao što očekujemo da vidimo i nove kombinacije i podele vlasti, posle kojih će biti jasnije ko je i zašto opet promenio mišljenje i stranu.

Zanimljivost: Nema prekida u primanjima

Po isteku mandata izabranim i imenovanim licima sleduje tromesečna nadoknada u visini plate koju su imali na funkciji. Upravo pre isteka ovog perioda, ponovo će se neki, verovatno, vratiti na funkciju, te tako neće imati prekid u primanjima.

Ono što Kovin plaća zbog ove „igranke oko vlasti“ jesu upravo te nadoknade koje se mere milionskim iznosima, za sve one koji se nisu vratili na radno mesto sa koga su došli. Budžetom to svakako nije bilo predviđeno, ali će se već urediti neki rebalans, da se „ispegla“, na teret poreskih obveznika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga