KOVIN: Pozorište u skupštini

Dešavanja u kovinskoj vlasti najbolje odslikavaju politički cirkus koji živimo u Srbiji i Vojvodini. Ni sami odbornici više ne znaju kome pripadaju. Deo naprednjaka osnovao Vojvođanski klub u Kovinu

09. feb 2015

Zbog nepostojanja adekvatnog prostora već godinama unazad sednice Skupštine opštine u Kovinu održavaju se u pozorišnoj sali Centra za kulturu. Međutim, unazad godinu dana kao da su se akteri političkog života uživeli u taj scenski ambijent i na „daskama koje život znače“ zabavljaju lokalnu javnost neprekidno se baveći samim sobom, u interaktivnoj predstavi između nosioca glavnih rola koji sede na pozornici i onih što sede u sali.

Na lokalnim izborima pre gotovo dve godine SNS je odneo prvu apsolutnu pobedu u Srbiji i uspostavio vlast u lokalu samostalno. Radi obezbeđivanja stabilne većine, potpisan je koalicioni sporazum sa SVM, tako da je uz osvojena 24 odbornička mesta (od ukupno 45) dobijena podrška još dva glasa. Onda je krenulo preletanje, pa je u narednih godinu dana SNS imala čak i 26 odbornika, odnosno većinu od sigurnih 28. U opoziciji su ostali GG „Preporod“ i URS, SPS i JS i DS, svi sa ukupno 17 odbornika.

Kad je „pukla ljubav“ unutar SNS-a, u proleće 2014. godine, posle niza trvenja sa tadašnjom predsednicom opštine, koja je potom srećno udomljena među narodne poslanike, počeo je i otvoreni sukob u preostalom delu SNS. O tome da su polovinom prošle godine naprednjaci u Kovinu od vladajuće postali opoziciona stranka, već je pisano više puta.

I onda počinje dramski zaplet kao u latinoameričkim serijama.

Isključeni članovi postali su slobodni odbornici, ne baš svi, ali se od jedne mešovite grupe među kojima još ima članova SNS-a formirao Novi odbornički klub sa ukupno 18 odbornika. U opoziciji zvanično ostaje SNS, prvo sa šestoro a potom im se priklanja još četvoro odbornika, uz bivšu predsednicu Skupštine opštine, koja je i članica tročlanog povereništva naprednjaka u Kovinu.

Ako vam je već ovo komplikovano da shvatite, čekajte dalji tok događaja.

Posle letnje pauze 2014. godine, volja birača (sviđala se ona kome ili ne) sasvim je promenjena. SNS nema nikakvih izgleda da se vrati na vlast, jer odmetnuti odbornici formiraju novu koaliciju, i u vlast se ponovo vraća DS (koja je tu i bila sa malim pauzama, od 2000. godine). Iz koalicije sa grupom građana Preporod, izlaze dve odbornice URS-a i preleću u DS-ovu odborničku grupu. U novu vlast ulaze i odbornici SPS-JS, a većine se i dalje drže odbornici SVM-a. Samo se prema broju glasova ili rasporedu sedenja tokom skupštinskog zasedanja (što nije baš pouzdano) može naslutiti ko je od odbornika na strani većine a ko je opozicija, a ona se kreće od 30:15 do 32:13 ili tu negde.

Skupstina u pozoristu

Skupština u pozorištu

Kako vreme odmiče, a u međuvremenu stižu i dva rešenja Upravnog suda da se po tužbenom zahtevu poništava rešenje za izbor Dušana Petrovića za predsednika Opštine (jednog od isključenih članova stranke, a inače lidera lokalnog SNS-a do isključenja), to se raslojavanje nastavlja. Početkom zime, od samostalnih odbornika (dakle onih što ih je stranka isključila) izdvaja se grupa od njih 7 (ili 8, jer je jedno polje za ime odbornika bilo prazno, na zvanično dostavljenoj listi), i formira se odbornička grupa Vojvođanski klub.

Najnoviji podaci, ali nezvanični, kažu da sada u skupštini opštine Kovin ima tri struje i sve tri misle da mogu da skupe većinu i uspostave vlast. Činjenica je da se raskol nastavlja i u izdvojenoj grupaciji slobodnih odbornika, da ima preletanja iz opozicije u poziciju, ali i nekih obrnutih puteva, sve s ciljem da se obezbedi većina pri glasanju na prvoj narednoj sednici.

Zašto? Zbog onog famoznog tumačenja presude Upravnog suda kojom je po drugi put poništeno rešenje za izbor predsednika Opštine u junu prošle godine. Pravni tim koji je sastavljao rešenje i koje je Skupština izglasala, kaže da je to pravi odgovor, opozicija tvrdi da je nezakonito izabran predsednik, a čak ni pravnici sa kojima smo se konsultovali nisu načisto šta je ispravno. Jedni se pribojavaju da će, ako se utvrdi nepoštovanje odluka Upravnog suda, to prouzrokovati ozbiljne posledice na sve odluke i rešenja koje je predsednik potpisivao, drugi smatraju da nema mesta panici jer je sve po zakonu, a treći su skloni da misle da bi stvar mogla „da legne“ ako se Dušan Petrović dobrovoljno povuče sa mesta predsednika. Šta god ko mislio, po uzavreloj međusobnoj komunikaciji i sastajanjima reklo bi se da se spremaju neke promene, samo niko nije načisto šta i kako. Isto kao što nije ni načisto na koliko glasova i odbornika može da računa.

U međuvremenu, od isključenih članova SNS-a koji su formirali Vojvođanski klub, registrovano je i Udruženje „Vojvođanski klub – jak, a naš Kovin“, koje planira da se aktivno uključi u politički život na lokalu. Aktivno se sprovodi proces učlanjenja i okupljanja mladih snaga, a nezvanično, sa željom da se konačno neko na zdravim osnovama pozabavi životom u lokalnoj zajednici.

I kao u onoj telefonskoj prodaji, kad taman pomislite otkačićete ih za električno jastuče i besplatnu kesu, a oni vam saopšte: i to nije sve! Tako i ovde, još to nije sve.

S obzirom da je na lokalnim izborima SNS-ova lista dobila podršku birača, to se i dalje sa te liste popunjavaju upražnjena mesta u odborničkim klupama. Tako, isključeni članovi koji su preuzeli vlast, pošto neke svoje kolege odbornike rasporede na ključna mesta u opštinskoj upravi, na njihovo mesto sa izborne liste SNS-a povlače još zvanične članove naprednjaka. Srpska napredna stranka je tako i vlast i opozicija, a u stvari je samo opozicija. A ako ovako potraje sa zamenama, zapošljavanjem i imenovanjem, uskoro više neće imati kandidata na listi, sem da nekima vraćaju mandate.

Sve u svemu, niko više ne zna sa kojom podrškom može da računa. Ima i odbornika koji se ne izjašnjavaju kom klubu pripadaju, jer realno ni sami više nisu načisto, tako da, ono što se noć uoči skupštine sabere na spisak, na dan skupštine može da izgleda sasvim drugačije.

Da li je u pitanju neka Molijerova komedija zabune, šekspirovska drama ili beketovska grotesknost, ili je, pak, samo čista improvizacija jednog avangardnog pristupa politici i vlasti, Kovince, koji inače sede besposleni, više i ne zabavlja. Ako je već u pozorišnom maniru, valja reći akterima na sceni, predstava je doživela fijasko, publika ne reaguje, možda će početi da zviždi, zato ovo valja što pre skinuti sa repertoara.

Violeta Živkov (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga