Kovin: Pilići i druge naprednjačke priče

Kako naprednjaci u opštini Kovin kadruju i vladaju i kako biva kada se, kako kažu lokalni političari, politika na lokalu ne kreira nego “sprovodi”

26. nov 2015

Sindikalna organizacija opštinske uprave Kovin ponudila je svojim članovima zaklane piliće u paketima od po pet komada, po ceni od 200 dinara za kilogram, od proizvođača Đure Krstića iz Pločice. I to bi bila samo jedna obična sindikalna nabavka da ponuđač pilića nije u isto vreme i zamenik predsednice opštine Kovin. Krstić je kao kandidat sa liste grupe građana Preporod, ušao u odbornički saziv SO Kovin, na izborima 2013. godine kada su naprednjaci osvojili apsolutnu vlast, ali je vrlo brzo napustio tu odborničku grupu i prešao u SNS. Na mesto zamenika predsednice opštine došao je sa stalnog radnog mesta u vodoprivrednom preduzeću Podunavlje, u kome su primanja među najvećima u opštini. Da li su zamenik predsednice i njegovi pilići, bojkotovani od strane radnika opštinske uprave ili je nešto drugo (cena?!) po sredi, tek odziva članova sindikata nije bilo.

Mladi master slikarstva Vaštag Vendel, bez dana radnog staža nedavno je postavljen na mesto vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu Kovin, a onda je smenjenu direktorku, Femu Dimitrijević, diplomiranog socijalnog radnika, sa decenijom radnog iskustva samo u kulturi, poslao na portirnicu da upisuje ko ulazi i izlazi iz zgrade Doma kulture u Kovinu. Moglo se to protumačiti i samo kao privremena organizacija zbog povećanih mera bezbednosti zgrade Doma kulture, da je smena direktorke sprovedena na drugačiji način i iz drugih motiva. I da nema drugih lica u Centru za kulturu sa nižom stručnom spremom, koja tu mogu da dežuraju.

Ali, još krajem 2013. godine kada je sadašnja predsednica opštine Sanja Petrović bila predsednica Skupštine, došlo je do incidenta sa polukoncertnim klavirom na pozornici. Femi Dimitrijević, tadašnjoj direktorki Centra, naređeno je da skloni klavir zbog svečane sednice Skupštine, što je ona odbila, obrazlažući da je to rizično i da se klavir može oštetiti. Upornim insistrianjem predsednice Skupštine, klavir je pomeren i oštećen, a onda je iz budžeta plaćeno skoro 200.000 dinara za opravku. Kako je u javnosti to odjeknulo, Dimitrijevićeva je, iako član SNS-a, došla u nemilost. Njena smena pokušana je još u proleće, takođe u vreme predsednikovanja Sanje Petrović, ali neuspešno. Po povratku na vlast, našlo se rešenje i potrebna većina. Direktorka je smenjena uz obrazloženje da je nestručno radila posao jer je angažovala više radnika od dozvoljenog, bez saglasnosti. Fema Dimitrijević najavila je da će zbog svega ovoga podneti tužbu.

Istu situaciju sa „prekobrojnim“ radnicima imala je tada i Biblioteka „Vuk Karadžić“, ali tamo trenutno direktoruje supruga šefa odborničke grupe SNS-a. Posle prozivke na tu temu od strane opozicije, sa jednom od radnica na PP poslovima raskinut je, ipak, ugovor u Biblioteci. Ostala je da radi ona koja je i odbornik u Skupštini. U isto vreme, konkurs za izbor direktora je bio završen, prethodni saziv Veća dao je saglasnost, ali na poslednjoj sednici Skupštine perfidno nije izglasan. Po dnevnom redu izbor direktora bio je stavljen pre razrešenja vršioca dužnosti. Međutim, većina je odlučila da se izbor ne izvrši, pa je razrešenje vršioca dužnosti automatski skinuto sa dnevnog reda.

Po drugi put u samo jednoj godini bez posla je ostao direktor JKP „Kovinski komunalac“ Aleksandar Kojić. Prvi put proletos kad se SNS vratio na vlast, razrešen je dužnosti direktora i poslat na “biro”. Vraćen je u junu kada je promenjena vlast, ali samo na 6 meseci kao vršilac dužnosti, da bi samo par meseci kasnije po drugi put bio smenjen, sada opet pod predsedničkom palicom Petrovićeve i SNS-a. Kojića je, kao diplomiranog građevinskog inženjera, podržao SPS iako on sam nije član te stranke, po sopstvenoj tvrdnji. Međutim, nije po volji naprednjaka i bez obzira na sve, smenom sa mesta v.d. direktora, ostavljen je bez zaposlenja, iako JKP nema dovoljno stručnih lica tog profila. Aleksandar Kojić je podneo tužbu još proletos zbog postupka kojim je smenjen i ona je aktuelna i dalje, rekao nam je on. A i dalje je bez posla. U vreme kada je pod upravom SPS-a i koalicije, Kojić vraćen na posao, vršioca dužnosti koga je SNS doveo, na insistiranje predsednika opštine Zorana Nikolića, zaposlili su u “Komunalcu” kao stručnjaka koji može samo da popravi kvalitet rada, bez obzira na to ko ga je i zašto doveo, bilo je obrazloženje.

U Turističkoj organizaciji opštine razrešen je vršilac dužnosti sa fakultetom, tik pošto je obezbedio šest miliona bespovratnih sredstava iz budžeta Republike, a postavljen novi sa zvanjem „fudbalskog trenera sa licencom“.

I to nije sve, ali je nepotrebno pominjati upravne i nadzorne odbore, komisije…

Tuča većnika u predsedničkom kabinetu

Dva člana veća potukla su se u kabinetu predsednice opštine samo deset dana pošto su se naprednjaci vratili na vlast u Kovinu, u septembru mesecu. Slučaj je trebalo zataškati, ali kako je odjeknuo u javnosti pre nego se završilo radno vreme, iznuđena je ipak izjava predsednice o „većoj nesuglasici“ i najava ostavki ili smene. Nikola Nešić veterinar iz Gaja i Dragan Šljivovački poljoprivrednik iz Bavaništa, potukli su se posle verbalnog sukoba koji je isprovocirao Nešić, u kabinetu, u prisustvu predsednice, predsednika Skupštine opštine i jednog člana SNS-a. Nešić je završio sa telesnim povredama, slučaj je evidentirala i policija, a obojica su najavili tužbe. Ostavke na mesto u opštinskom veću podneli su posle desetak dana. Ni na sednici veća, a posle ni na Skupštini nije rečeno ni slovo obrazloženja ili osude ovakvog ponašanja. Nisu dozvoljena čak ni pitanja iz opozicionih redova na tu temu.

No, unazad dve godine ovo i nije prva unutarstranačka tuča naprednjaka.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović u opštinsko veće postavila je, a Skupština se sa tim saglasila, dvoje članova koji su ujedno angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u opštinskoj upravi. Po tumačenju Agencije za borbu protiv korupcije, to je nespojivo i direktni je sukob interesa, ali mladi većnici neometano primaju i nadoknade po ugovoru za posao, a i dnevnice za sedenje i glasanje u Veću.

Ćutanje i ućutkivanje

Rad opštinske vlade otvoren za javnost odvija se u dramskoj tišini, gde se čuje samo glas predsednice, dok se o tačkama dnevnog reda ne raspravlja niti daju objašnjenja, a sednicama ne prisustvuju ni direktori preduzeća o kojima se odlučuje. Novinari nemaju prilike da tu na sednici čuju bilo kakvo obrazloženje ili objašnjenje, čak ni za dopunske tačke dnevnog reda za koje ni materijal ne dobijaju. Sve što treba da se kaže, kaže se na radnom sastanku sa predsednicom, dva sata pre početka sednice, zatvorenom za javnost. Ili se i tamo poslušno ćuti? Obrazloženje je da je materijal odlično pripremljen, da nema potrebe bilo šta reći, a onda se ipak dogodi da se neka od tačaka i skine sa dnevnog reda Skupštine, jer nije obrađena kako treba.

Ovako ukratko izgleda mesec dana povratničke vlasti Srpske napredne stranke u Kovinu, kada je četvrti put u samo jednoj godini došlo do preokreta u vladajućoj strukturi.

Sada je sasvim jasno na šta je mislila predsednica opštine Sanja Petrović, kada je po povratku u kabinet, rekla da oni (naprednjaci) ne kreiraju politiku (u lokalu) već je samo sprovode. Politikom ćutanja i ućutkivanja čini se sve da se zataška samovolja, nedosledno tumačenje zakona, stranačko zapošljavanje, kadriranje, sramota …

I dok se sve baca pod neki tepih, SNS učvršćuje pozicije masovnim učlanjenjem što je pokazala i jedna od poslednjih sednica Skupštine opštine na kojoj je saopšteno da su u naprednjake prešli i odbornici grupe građana Preporod, kao i odbornici nekadašnje Nove odborničke grupe, odnosno isključeni članovi prošle godine. Tako je sada većinska pozicija učvršćena sa čak 34 odbornika od ukupno 45. SNS ima 29 odbornika, a njima su lojalni i odbornici JS i URS, njih petoro. Nezvanično se priča da su članske knjižice nuđene čak i članovima SVM-a, što su ovi odbili. Opozicija je ostala prilično oslabljena, sa svega 3 odbornika DS-a, 2 odbornika SVM, 2 odbornika SPS-a i 4 samostalna odbornika. Na prethodnoj sednici Skupštine u velikoj meri su im osporavane mogućnosti da se izbore za raspravu, ali je situacija bila nešto opuštenija na narednoj, na kojoj nije bila prisutna predsednica opštine. Volja birača je za dve godine, čestim prepakivanjem, promenama, udruživanjem i razdruživanjem, drastično izmenjena, što je potpuno obesmislilo lokalne izbore.

Violeta Živkov

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga