Kovin: Naprednjaci ponovo odleteli sa vlasti

Politička sapunska serija u Kovinu se nastavlja i po četrvrti put u proteklih nekoliko godina smenjena je opštinska vlast i formirana nova većina u lokalnoj skupštini – I pored njihovih „žestokih momaka“, koji su pokušali nasiljem da zadrže vlast, naprednjaci su ponovo postali skupštinska manjina

24. juna 2015

Na vanrednoj sednici Skupštine, koja je najavljivana za 19. jun, a održana 23. juna, smenjena je aktuelna predsednica opštine Kovin Sanja Petrović, diplomirani defektolog iz SNS-a, a za novog predsednika izabran je Zoran Zita Nikolić, diplomirani pravnik iz SPS-a. Peti predsednik opštine za samo dve godine od poslednjih lokalnih izbora!

Petrovićeva je u predsedničku fotelju sela pre tri meseca, ali je svojom samovoljom toliko iziritirala koalicione partnere iz Nove odborničke grupe, inače izbačene članove SNS-a, da su joj otkazali podršku i ponovo je smenili, uz podršku opozicije.

Ponovo, jer ista ova grupacija bila je deo odborničke većine oko Dušana Petrovića kada je u junu prošle godine Sanja Petrović smenjena sa funkcije predsednice Skupštine, a Dušan došao na upražnjeno mesto predsednika opštine. Dvoje Petrovića, politički saborci, tog momenta postali su ljuti protivnici.

Zoran Zita Nikolić

Zoran Zita Nikolić, novi predsednik opštine

Iako su iz SNS-a najavljivali da će se zakonskim putem izboriti da ospore Dušanov izbor za predsednika, desilo se da su primenili druge, „proverenije“ metode ubeđivanja. Uz logističku podršku vrha pokrajinske stranke, a fizičku i psihološku podršku mišićavih navijača iz Zemuna i drugih delova Srbije, metodom zastrašivanja, pridobili su odbornike koje predvodi Toma Spasić iz NOG i smenili vlast. Međutim, Spasić je kao šef odborničke grupe očekivao da bude bar obavešten oko određenih poteza koje će vući predsednica. Njoj to nije padalo na pamet. Naprotiv, po Spasićevim rečima, za ulazak u njen kabinet „čak je i predsednik Skupštine morao da zakazuje termin“. Kap je prelila kad je, mimo dogovora sa koalicijom, samovoljno ustanovila mesto savetnice.

Deset na jednoga…

Formirana je nova koalicija i pisarnici podnet zahtev sa 26 potpisa za smenu predsednice. Međutim, od momenta kad je na pisarnicu stigao zahtev za smenu nije prošlo više od dva sata, a u Kovin su ponovo stigli istetovirani momci u crnom, i krenula je nova represija. Gorana Lazovića, odbornika NOG presreli su sa dva džipa dok je u radno vreme izlazio na teren, kao radnik „Podunavlja“. I pored njegovog protivljenja, deset momaka ga je izvuklo iz kola, stavilo u svoje vozilo i dovezlo u zgradu opštine gde su ga stavili pred papir sa koga je trebalo da povuče svoj potpis. Lazović se potom sakrio i od porodice, odlučan da ne popusti, jer ne želi takav svet za svoju decu, prokomentarisao nam je u pauzi sednice.

Dečački mladolik, 26-togodišnji Stevan Lojaničić izveden je sa svog radnog mesta u privatnoj firmi „Premil“. I njega je deset muškaraca bukvalno prisilno odvelo do opštinske zgrade, do kabineta gde su ga ostavili da povuče potpis. I Stevan se potom sakrio. Danima se nije moglo ni do šefa odborničke grupe Tome Spasića. Ispričao nam je da je sa pripejd karticama komunicirao sa porodicom šifrovanim porukama, a u svojevrsni egzil otišli su dva dana pre sednice skupštine u utorak i svi ostali od 24 odbornika koliko je izglasalo nepoverenje predsednici. Ipak, informacija je procurela i noć uoči sednice u SC „Relax“ u Kovačici banuli su mišićavi momci iz SNS-a. Srećom, do incidenta nije došlo.

Da nikad više ne strepe kako će glasati

Novu koalicionu većinu sada čine 4 odbornika DS-a, 2 odbornika SPS-a, 2 odbornika SVM-a, 4 odbornika udruženja građana „Vojvođanski klub“ i 12 odbornika Nove odborničke grupe. Odbornici Srpske napredne stranke nisu prisustvovali sednici Skupštine, kao ni smenjena predsednica Sanja Petrović, a ni odbornici „Preporoda“ i URS-a, ni 3 odbornika Jedinstvene Srbije.

Zamenik predsednika Skupštine, Zoran Bradanji (SNS) sa članovima stranke sedeo je u kafiću preko puta zgrade u kojoj je održana sednica, a na pitanje zašto nisu prisustvovali sednici, rekao da nije ovlašćen da daje komentar.

Novi predsednik opštine, Zoran Nikolić, u obraćanju odbornicima rekao je da je pred njima veliki zadatak da povrate poverenje građana i odbornika, da nikad više ne strepe kako će glasati, a da sami nose odgovornost za svoj glas. Izbor predsednika opštine trebalo bi da bude svečani čin, ali je na ovaj izbor bačena senka zbog svega onoga što je prethodilo, sa žaljenjem je konstatovao Nikolić i dodao:

nova skupstinska vecina

Nova skupštinska većina

– Mogu da obećam i čvrsto iza toga da stanem da odavde ni jedna odluka neće izaći a da nije čvrsto utemeljena u zakonske okvire. I ništa što nije u interesu države Srbije – rekao je on.

Takođe, naglasio je da su vrata njegove kancelarije otvorena za sve odbornike bez obzira iz koje političke opcije dolaze, kao i da SNS može u svakom trenutku da izrazi spremnost da participira u vlasti, poštujući demokratske principe.

S obzirom na događanja koja su prethodila sednici, predsednik Skupštine, Tihomir Vukosavljević (NOG), poručio je izabranoj vlasti da „svet sa njima nije počeo niti se s njima završava“, te da su dužni da u svakom trenutku rade isključivo u interesu građana, a ne u svom sopstvenom interesu.

Kovin je dobio i novu vladu, u kome su svoja mesta zadržala tri člana iz prethodnog saziva, a imenovan je i novi zamenik predsednika. Ostalo je da po Statutu predsednik imenuje tri pomoćnika i da preuzme dužnost narednih dana. A potom, pratićemo…

Violeta Živkov (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga