KOVIN: Koalicija ili kohabitacija?

Ove godine u Opštini Kovin nisu održani lokalni izbori, jer je u ovom mestu vlast izabrana na vanrednim izborima 2009. godine

15. okt 2012

Iako su odbornici Srpske napredne stranke (SNS) u kovinskom parlamentu tokom letnjih zasedanja najavljivali prevremene izbore, malo je verovatno da će se to dogoditi, sudeći po reakcijama funkcionera vladajuće garniture.

I bez lokalnih izbora, na političkoj sceni u ovom vojvođanskom mestu bilo je prilično vruće. Naime, koaliciju koju čine Demokratska stranka (DS) sa 15 odbornika u parlmentu i Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS) sa devet, priključili su se i odbornici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kao i Srpskog pokreta obnove (SPO). U Skupštini Kovina sede i Srpska napredna stranka (SNS) sa odborničkom grupom koja broji sedam ljudi, članovi Ujedinjenih regiona Srbije (URS), kao i grupa građana „Preporod” koja se priključila koalciji tokom letnjih skupštinskih zasedanja.

– Imate dugo toplo leto za odmor. Razmislite do septembra i raspišite lokalne izbore. Odnos snaga u politici se drastično promenio i bićete veći u mojim očima ako tako uradite – rekao je odbornik SNS Tihomir Vukosavljević zvanično, sa skupštinske govornice, i tako predočio aktuelnoj vladajućoj koaliciji da „Naprednjaci“ očekuju da se na jesen, na prevremenim izborima, birači kovinske opštine izjasne o tome ko bi trebalo da bude na vlasti u lokalnoj samoupravi. Prevremeni izbori se nisu dogodili.

Sudeći po Vukosavljevićevim rečima, SNS procenjuje da ima dovoljnu podršku u biračkom telu i da bi na izborima zadobili poziciju koja bi im omogućila preuzimanje vlasti u kovinskoj opštini. “Naprednjaci” su, inače, do prošle skupštinske sednice i bili deo vlasti u kovinskoj opštini, kroz „davanje bočne podrške”, kako je to tad formulisano.

Prvi čovek Kovina trenutno je Slavko Branković, rođen 1962. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kovinu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku Engleski jezik i književnost. Od 1990. godine radi kao profesor Engleskog jezika u Kovinu u Srednjoj poljoprivrednoj školi „Kovin“, Gimnaziji i ekonomskoj školi „Branko Radičević“ i u osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“. Od 2000 do 2001. godine bio je član IO SO Kovin za oblast kulture i informisanja. U periodu od novembra 2001, do aprila 2002, obavljao je funkciju potpredsednika SO Kovin. Predsednik SO Kovin bio je u dva navrata, od aprila 2002. do oktobra 2004, i od novembra 2004. do aprila 2005. godine. Tokom dve godine, od 2006. do 2008, bio je zamenik predsednika SO Kovin. Od novembra 2008, pošto je raspušten prethodni saziv SO Kovin, bio je predsednik Privremenog organa opštine Kovin.

Funkciju zamenika predsednika Opštine obavlja Balgoje Bogdanvoić, dok predsednik na raspolaganju ima i još trojicu pomoćnika – Darka Bakovića za oblast komunalne infrastrukture, Papa Ferenca za regionalni razvoj, povezivanje i međunacinalne odnose i Srđana Nenaka zaduženog za oblast primarne zdravstvene zaštite, zaštitu životne sredine i privredni razvoj.

Zanimljivo je i to da je ova opština u poslednje tri godine ostvarila budžetski suficit od 100 miliona dinara u proseku po jednoj godini, a prema rečima funkcionera GG „Preporod” i ove godine se očekuje da će u kovinskoj kasi biti oko 160 miliona dinara više.

Nemanja Kranjc (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga