Koviljsko-Petrovaradinski rit proglašen za Specijalni rezervat prirode

Dobro očuvan mozaik rečnih rukavaca, meandara, kanala, bara, vlažnih livada, močvara, pašnjaka i šuma duž obe strane Dunava

27. mar 2012

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na osnovu studije Zavoda za zaštitu prirode Srbije odredilo je Koviljsko-Petrovaradinski rit, koji se prostire na 8.292 hektara, specijalni rezervat prirode i IBA područje za upis na listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

 

Ovo deseto Ramsarsko područje u Srbiji, po rečima Kati Vencel, savetnice za ramsarska područja Evrope, dobro je očuvan mozaik rečnih rukavaca, meandara, kanala, bara, vlažnih livada, močvara, pašnjaka i šuma duž obe strane Dunava. Ovo aluvijalno područje je oblikovano redovnim poplavama i sukcesijom vegetacije kao i ljudskom aktivnošću, i predstavlja stanište velikog broja ugroženih biljnih vrsta, kao što su Hottonia palustris Marsilea quadrifolia. Koviljsko-Petrovaradinski rit je ključno mrestilište za mnoge vrste riba, kao što je kečiga Acipenser ruthenus i područje važno za mnoge ptice, uključujući i crnu rodu Ciconia nigra, vodozemce kao što su Triturus cristatus, i različite vrste beskičmenjaka, gmizavaca i sisara. Koristi se za šumarstvo, lov, ribolov i za stočarstvo, za očuvanje autohtonih vrsta konja, magaraca i krava.

Različiti faktori predstavljaju pretnju ovom području uključujući širenje invazivnih biljnih vrsta, paljenje trske, ilegalni ribolov i lov, ali i razvoj infrastrukture, kaže se u saopštenju Sekretarijata Ramsarske konvencije povodom stavljanja na ramsarsku listu Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko-Petrovaradinski rit”

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga