Korneliju Kovaču nagrada „Darko Kraljić“

Kako je navedeno u obrazloženju, Kovačev stvaralački opus bio je inspirisan rokenrol progresivnošću, improvizacionim osobenostima džeza, arhaičnošću izvornog folklora i neposrednošću pop izraza

12. avg 2016

Udruženje kompozitora Srbije ustanovilo je nagradu “Darko Kralјić” za poseban autorski doprinos popularnoj muzici, a prvi dobitnik je Kornelije Kovač, kompozitor koji grupi autora popularne muzike koji specifičan izraz izgrađuju ostvarivanjem sinteze različitih stilova.

Kovaču će to priznanje biti uručeno 1. decembra u Sava centru na autorskom koncertu koji organizuje Udruženje kompozitora Srbije.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na Darka Kralјića, jednog od najplodnijih i najznačajnijih autora zabavne muzike u drugoj polovini 20. veka.

To je jedina nagrada za stvaraoce popularne muzike u Srbiji, a podrazumeva organizovanje autorskog koncerta na kojem se dobitniku uručuje plaketa “Darko Kralјić” i novčani iznos nagrade.

Stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije, koji su činili Radoslav Graić (predsednik), Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović, odlučio je jednoglasno da prvi laureat bude Kovač.

Kako je navedeno u obrazloženju, Kovačev stvaralački opus bio je inspirisan rokenrol progresivnošću, improvizacionim osobenostima džeza, arhaičnošću izvornog folklora i neposrednošću pop izraza. Akademsko obrazovanje omogućilo mu je kompleksno poimanje muzike koje se odrazilo na složenu harmonsku, formalnu i stilsku strukturu njegovih kompozicija.

Već na početku karijere, Kovačev rad u okviru Korni grupe, nagovestio je njegovu težnju ka autentičnoj muzičkoj ekspresiji i formiranju visokih estetskih kriterijuma kojima se rukovodio u godinama stvaralaštva koje su nastupale, naveo je žiri, ističući posebno kvalitet saradnje koju je kovač ostvario sa Zdravkom Čolićem i Biserom Veletanlić, kao i sa nizom drugih pevača iz bivše Jugoslavije, Španije, Velike Britanije, Češke, Grčke, Francuske, Japana, Venecuele…

Posebno je ukazano i na Kovačevo komponovanje muzike na poeziju velikih domaćih pesnika.

Takođe, pripada i maloj grupi autora koji su se bavili instrumentalnom muzikom koju je sabrao na šest albuma.

Svestranost muzičke ličnosti Kovača ogleda se i na području primenjene muzike o čemu svedoči impozantan broj od 55 ostvarenja na polјu pozorišne i filmske muzike, istakao je žiri.

(SEEcult, FOTO: Medija centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga