KOVAČICA: Spolja gladac, iznutra jadac

Kovačica je dobar primer da zvanični podaci idu drumom a stvarnost šumom. Na površini sve izgleda idealno, tolerancija, ekonomski razvoj, ali iznutra...

03. jan 2013

Ako bi se rad jedne lokalne samouprave posmatrao i analizirao samo na osnovu zvanične prezentacije, to jest opštinskog sajta, Kovačica bi mogla da bude vojvođanska uzdanica među opštinama. Reklo bi se, u prvi mah, da je ova banatska varošica idealno mesto za život nekoliko nacionalnih zajednica uz visokotolerantan odnos, da se ovde radi, gradi, da privreda raste… Međutim, i ovaj primer potvrda je dobro nam znanog pravila da zvanični podaci idu drumom, a život šumom. Iza kulisa opštinskih vlasti su optužbe za mahinacije, prevare i političke igre, čini se, katkad vešto zašuškane i prikrivene skladnim multinacionalnim paravanom.

Elem, internetska stranica kojom se opština predstavlja napisana je srpskim, slovačkim, mađarskim, rumunskim i engleskim jezikom, što je za svaku pohvalu jer je to među vojvođanskim opštinama – nažalost – retkost. Ceo sajt je valjan, pun korisnih informacija za građane, preduzetnike, poljoprivrednike, buduće investitore… Uvedena je elektronska uprava, postoji i virtuelni matičar, kao i „Sistem 48“, što bi značilo da građani lako mogu da završe papirologiju, dobiju informacije o svojim predmetima i upitima. Takođe, mogu da se upoznaju sa strateškim dokumentima kao što su statut, budžet za 2012. godinu, program razvoja opštine do 2015…

Opština tužila sve građane?!

Rečju, virtuelna opština brine o svojim građanima. Međutim, da oni ipak nisu prioritet ovdašnje vlasti, naslućuje se iz činjenice da ih upravo opština tereti tužbama. Protiv većine stanovnika Kovačice, a ima ih ukupno 25.259, ovdašnji čelnici podneli su tužbe zbog neplaćanja jedne komunalne takse, što je jedinstven slučaj. Baš kao što je jedinstven i taj namet koji je opština, verovatno iz njoj dobro znanih razloga, uvela. Kako god, po sudovima se maltretira pet hiljada domaćinstava Kovačice. Iza tog slučaja stoji ugovor o održavanju čistoće, koji je Opština sklopila sa privatnim preduzećem „Brantner“ iz Novog Bečeja na 20 godina, na štetu lokalnih javno-komunalnih firmi. Ugovor je raskinut, ali je omogućeno privatnom preduzeću koje skuplja smeće i otpad i bavi se drugim komunalnim delatnostima, da i dalje naplaćuje usluge. Revoltirani građani koji nisu hteli da plaćaju nametnutu komunalnu taksu, a takvih je najviše, obratili su se višim sudskim instancama i još čekaju rasplet. Inače, ovo njihovo nezadovoljstvo traje već duže od godinu dana i nije postizborni produkt novih vlasti. Ne može ni biti jer, Kovačica već 12 godina ima jednu vlast – DS, u rukama jednog čoveka – Miroslava Krišana.

kovacica

Virtuelna opština brine o građanima, a „prava“ ih tuži!

Za razliku od drugih vojvođanskih opština gde su se odborničke klupe tresle zbog prekomponovanja vlasti, ovde dugoročno, harmonično i naizgled stabilno, vladaju demokrate. Za predsednika opštine je – po četvrti put – izabran Krišan, a SO Kovačica od 39 odbornika mandate u ovom sazivu ima devet izbornih lista, od kojih DS 16, SNS sedam, LDP četiri, Grupa građana „Zelena jabuka“, LSV i Slovačka stranka po tri mandata, SPS-PUPS dva i SVM jedan mandat. Ubedljivu vladajuću većinu od 26 odbornika DS je sa 16 mesta ovog puta dostigao uz pomoć LDP, LSV, SPS-PUPS i SVM. U opoziciji su SNS, Slovačka stranka i „Zelena jabuka“.

– Vlast je stabilna i ostaće takva. Čak i kada bi SPS i PUPS prešli na drugu stranu, opet bi to bilo tek 15 mesta i ne bi ugrozilo većinu – uveren je prvi čovek Kovačice Miroslav Krišan, koji nam je u razgovoru podvukao da u ovoj opštini nije bilo upodobljavanja s republičkom vlasti.

Međutim, pitanje je da li će rapored odborničkih klupa ostati isti. Naime, opozicija predvođena GG „Zelenom jabukom“ podnela je Ustavnom sudu žalbu, uz zahtev da se ponove izbori.

– Čekamo odgovor, i nadamo se da će ići u korist građana jer imamo dokaze da je nakon glasanja bilo mahinacija – prepravljanja zapisnika, falsifikovanja, precrtavanja listića… Obratili smo se i predsedniku Srbije i predstavnicima EU – priča nam Sava Kolarski iz Grupe građana navodeći da je protiv predsednika opštine pokrenuto nekoliko krivičnih prijava. – Usudio bih se reći da je opštinska vlast, tačnije njena perjanica, dobrano zagrizla u kriminal, zarad lične dobiti. Mi smo interesantna višenacionalna opština gde živi najviše Slovaka, a onda i Mađara, Rumuna, Srba… Ali, upravo takvo okruženje ide na ruku vladajućoj garnituri, koja zastupa tolerantnu višenacionalnu politiku. Mi smo dobar argument, lepi smo kao ikebana, ali je to – pokazalo se – samo paravan za sticanje lične koristi. Aktuelna vladajuća većina zasnovana je na interesima. S obzirom na trenutna dešavanja u Demokratskoj stranci i drugačijoj konstalaciji partija u Vladi Srbije, realna su naša očekivanja da do promena na lokalnom nivou dođe i da svi koji se nisu libili nedozvoljenih radnji odgovaraju za to – kaže Kolarski, inače član opozicije u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta.

Pomenimo, prema informacijama koje su dospele u javnost, lokalni SNS i DS su se proteklih par meseci i zvanično sastajali pokušavajući da prekomponuju vlast. Nezvanično, oba aktera nastojala su da prevedu jedan drugog žednog preko vode. Aktuelni predsednik opštine nudio je naprednjacima mesta u upravnim odborima, a oni su tražili ključne funkcije, te se nisu složili.

Podnosio pa povlačio ostavku

Krisan-310x225Miroslav Krišan rođen je 1968. godine. Po profesiji je elektrotehničar elektro-mehanike.
Od 1992. godine obavljao je funkciju direktora fabrike obuće u Kovačici. Član je Demokratske stranke. Na decembarskim izborima 1993. postao je republički poslanik i bio je najmlađi u tom sazivu. U jednom periodu bio je član Izvršnog odbora DS. Bio je 2006. godine kandidat za člana predsedništva stranke, ali nije dobio podršku članstva. U tom istom periodu bio je jedan od potpisnika pisma koje su navodno predsednici opština iz DS uputili Borisu Tadiću, nezadovoljni kadriranjem unutar stranke.
Na lokalnim izborima 2000, 2004. i 2008. godine pobeđivao je za predsednika opštine Kovačica. Krajem 2011. podneo je ostavku na tu funkciju nakon što je referendum za izgradnju Centra za reciklažu preradu i skladištenje opasnog industrijkog otpada u opštini Kovačica propao, a građani započeli proteste protiv izgradnje sporne fabrike. Mesec dana kasnije povukao je svoju ostavku. Na izborima 2012. ponovo je izabran za čelnog čoveka Kovačice.
Maja 2008. biran je za poslanika u Skupštini Vojvodine gde je bio predsednike Odbora za upravu i lokalnu samoupravu. Dve godine kasnije, zbog sukoba interesa, podneo je ostavku na poslaničko mesto.

Slučaj Relaksa

Oko Krišana, inače, u poslednje vreme diglo se mnogo i medijske prašine. Nekoliko je tema, a jedna od njih je izgradnja Sportsko-rekreacionog centra „Relaks“, koja je, prema trvdnjama upućenih u lokalne prilike, koštala namanje šest puta više nego što on realno vredi. Mediji su preneli informaciju da je predsednik opštine Kovačica, prema nalazima budžetske inspekcije i policije, potrošio oko 4,8 miliona evra bez tendera, plaćajući dva preduzeća za izgradnju “Relaksa”. Otkriveni su i neki naplaćeni računi za radove koji nikada nisu obavljeni. Time je, objavljeno je, pribavljena materijalna korist privatnim preduzećima.

– Posle četiri godine konačno su te prijave ipak pretočene u krivični predmet. Problem je, generalno, što su se, zarad lične koristi, na lokalnom nivou koristile pozicije DS, pa su dugo godina, pare iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja, na partijskoj osnovi, išle netransparentnim kanalima. Nije tu sporan samo bazen od 450 miliona dinara, već i putevi za koje je dato oko 700 miliona… – kaže Kolarski podsećajući da su osnivani i opštinski fondovi za infrastrukturu, koji nisu registrovani kako treba a nedavno je, nakon opomene budžetske inspekcije, doneta odluka da se oni ugase. Sada se osniva opštinska javna direkcija koja će da objedini te firme.

Slučaj firme Junirisk

Kovačica je u najtiražnije srpske medije dospela zbog još jedne afere. Građani su, naime, u nekoliko navrata protestovali zbog planirane izgradnje fabrike beogradske firme „Junirisk“. Nezadovoljni stanovnici ove opštine smatrali su da opštinska vlast pomaže da „Junirisk“ dobije građevinsku dozvolu i počne da gradi opasno skladište i fabriku za preradu azbesta i drugih otrova u Kovačici.

– Ta firma nigde u Srbiji nije uspela da dobiju lokaciju. Probali su u Rakovici, i još u nekim mestima, ali nisu prošli. Pozadina je, naravno, novac. Koliko je poznato, reč je o četiri ili pet miliona evra koje Evropa daje za regulisanje otpada, samo za projektnu dokumentaciju. Krišan se ponudio da im da lokaciju – kaže Miroslav Grubanov iz „Paora“, poljoprivrednog udruženja iz Crepaje.

Junirisk – propao plan za izgradnju ekološke crne tačke?

Junirisk – propao plan za izgradnju ekološke crne tačke?

Hteli su opštinski čelnici, veli Grubanov, na mala vrata da provuku veliku ličnu korist bez obzira što time nanose ogromnu, nezamislivu štetu svim stanovnicima ove opštine, naročito poljoprivrednicima. Van svake pameti je pustiti otrov u njive, veli on.

– Ali, mi smo izgleda idealni za marifetluke. Našu tradiciju i bogatstvo oličeno u višenacionalnim odnosima, neko vešto koristi i s tim se igra – ocenjuje Grubanov i podseća da je lokacijska dozvola za izgradnju opasne fabrike istekla, te da je organizovan referendum građana na području opštine, što je jedinstven slučaj. – Ljudi su masovno bili protiv fabrike. Na izborima je to bila tabu tema, ćutalo se o njoj. Sada očekujemo da se na to stavi tačka.

Predsednik opštine, međutim, kaže da izgradnja skladišta i fabrike otrova nije „opštinska priča“. – Ništa se nije desilo. Prošli su izbori i to više nije tema. Ali, to i nije bio naš projekat, najbolje je da to pitanje postavite Pokrajini – rekao nam je on.

Vetropark, putevi i gasifikacija

Osvrćući se na period od poslednjih izbora do sada, Krišan je podvukao da ništa u izbornoj trci nije obećao. – Suviše malo stvari zavisi od nas da bi se obećanja mogla sa sigurnošću ispuniti, ali – recimo – jedan od velikih poslova koje smo obavili je rekonstrukcija škola na području opštine. Dvadesetak fabrika se ovde gradi, ali dosta toga i stoji jer je zemljište kupovano pre krize, koja je stopirala radove i planove. Ali, sada su, recimo, došli italijanski investitori, koji su kupili jednu propalu fabriku i prave moderne silose. Dogodine će ti kapaciteti biti uspostavljeni, a dogovorena je proizvodnja i otkup, Imamo najbolju administraciju u Vojvodini, možda i u Srbiji, i prioritet nam je privlačenje investitora. Da je tako, vidi se po uslovima kakve im nudimo. Posredujemo, naime, u kupovini zemljišta od privatnih lica po početnoj ceni od 2,5 evra po kvadratnom metru, s tim što svako ima mogućnost da formira parcele prema svojim potrebama. Procedura je pojednostavljena – nakon kupovine zemljišta i promene namene, sve se odvija brzo, na jednom mestu, to jest u opštinskom odeljenju za urbanizam – kaže Krišan uz ocenu da je najveći problem građana Kovačice komunalna infrastruktura, ali da početkom 2013. godine kreće gasifikacija opštine. Nosilac tog velikog projekta biće Srbijagas.

vetropark_230611

Vetrenjače se vraćaju u Vojvodinu?

Inače, veliki, možda i najveći posao u celoj zemlji, u oblasti energetike, biće u ovoj opštini. Potpisan je pre par meseci ugovor sa belgijskom firmom “Electrawinds” kojim je predviđena izgradnja vetroparka u Debeljači, snage 125 megavata, a potom je dogovorena izgradnja još jedne vetro-elektrane od 50 megavata. Investicija je ukupno vredna bezmalo 400 miliona evra. Tokom izgradnje biće angažovano od 30 do 50 ljudi, a po završetku radova, za dve godine, petoro ljudi će održavati vetropark. Jedna od investicija u Kovačici, vredna oko šest miliona evra, je izgradnja kanalizacione mreže, započeta novembra 2011. godine. Slovačka vlada je obezbedila 200 hiljada evra, odnosno cevi za prvu fazu realizacije projekta, dok je Vlada Vojvodine odnosno Fond za kapitalna ulaganja obezbedio finansiranje građevinskih radova.

U 2011. je počela i gradnja puta Debeljača – Opovo koji bi se po planu trebao „uliti“ u put Zrenjanin – Beograd, što bi skratilo vožnju do prestonice za 20 kilometara. Iako je put trebalo da bude završen već početkom 2012, stalo se nakon izgradnje podkonstrukcije. U Kovačici se ulaže i u poljoprivredu, a primer je investicija firme Graneksport, koja se bavi otkupom poljoprivrednih proizvoda. Ova firma je u Kovačici izgradila velike skladišne kapacitete i u svim naseljenim mestima napravila otkupna mesta sa po dva zaposlena. Graneksport je do sada u izgradnju skladišta uložio oko dva miliona evra. Ova firma bi trebalo da zaposli od 15-20 radnika.

Zvanična statistička slika Kovačice, recimo i to, nije ružičasta. Od 25.259 stanovnika zaposlenih je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku – 2.805. Ukupan fond zarada u ovoj opštini je 734.000 evra, prosečna plata u četvrtom kvartalu godine bila je 261,7 evra, a zarada po glavi stanovnika – 29,1 evro, što Kovačicu svrstava u donji deo srpske tabele. Ukupni transferi lokalnoj samoupravi iz budžeta Srbije za 2013. godinu su 222.630.889 dinara (Zakon o budžetu) dok po glavi stanovnika opštine Kovačica, transferi iznose 8.814 dinara. Inače, u 2012. godini opštinska kasa je bila teška 473 miliona dinara. Tačnije, to su bili prihodi i rashodi budžeta, dok su sopstveni i prihodi iz drugih izvora indirektnih korisnika budžeta iznosili 51,3 miliona dinara. Najteža stavka u lokalnoj kasi bili su, s prihodovne strane, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobiti – 201,3 miliona dinara, a transferi iz drugih nivoa vlasti 167,1 miliona.

Kada je reč o problemima mladih, opštinsko veće je u skladu sa nacionalnom strategijom i zakonom, obrazovalo Kancelariju za mlade opštine Kovačica.

Slađana Gluščević (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga