KOVAČICA: Predsednik opštine u pritvoru

Demokratska stranka poručuje da je Miroslav Krišan uhapšen zbog političkog obračuna, a opozicija tvrdi da je hapšenje "čisto kao suza"

01. jan 2014

Kovačica je opština koja se s pravom može nazvati “Vojvodinom u malom”, budući da u devet sela koje pripadaju ovoj lokalnoj samoupravi bez ikakvih nacionalnih trzavica žive brojne nacionalne zajednice. Naime, u Kovačici i Padini Slovaci čine većinu stanovnika, meštani Crepaje, Samoša, Idvora i Putnikova uglavnom su srpske nacionalnosti, u Debeljači žive većinom Mađari, dok je Uzdin jedno od vojvođanskih mesta u kom se baštini rumunska kultura. Takođe, ova opština ima i svoj romantični šarm, budući da su iz ovog šarenog krajolika u svet izašli svetski poznati naučnik Mihajlo Pupin, kao i najslavnija predstavnica naivnog slikarstva u ovom delu Evrope Zuzana Halupova. Međutim, slika života u ovoj opštini daleko je od romantizirane slike posmatrača sa strane.

Predsednik opštine Miroslav Krišan uhapšen je krajem oktobra 2012. godine zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje puteva, čiji je investitor bilo preduzeće Vojvodinaput, stekao protivpravnu korist od 80 miliona dinara. On se sumnjiči da je 2009. sklopio štetan ugovor o izgradnji i održavanju puteva na teritoriji opštine Kovačica bez postupka javne nabavke, dok je ugovorena cena radova bila za 25 odsto veća od one koju je tražilo preduzeće Srbija-put. Od tada, opštinom upravlja njegov mladi zamenik Laslo Vidač, koji priznaje da se nakon Krišanovog hapšenja “nebo sručilo na njega”.

“U pitanju je čisto političko hapšenje, jer je Miroslav Krišan ovu opštinu zadužio, između ostalog, upravo i asfaltiranjem zbog koga je priveden. Sigurni smo da tu nema krivičnog dela, već je cilj njegovog hapšenja da se unese nemir u stanovništvo, koje godinama glasa za Demokratsku stranku, kako bi moglo da dođe do promene vlasti u opštini”, smatra Vidač.

DS ipak suveren 

Kovacica

Vojvodina u malom

Ovom opštinom već 13 godina suvereno vlada Demokratska stranka, što je potvrđeno na prethodnim izborima, na kojima je DS osvojio poverenje skoro trećine izašlih birača. U SO Kovačica od 39 odbornika mandate u ovom sazivu ima devet izbornih lista, od kojih DS 16, SNS sedam, LDP četiri, Grupa građana Zelena jabuka, LSV i Slovačka stranka po tri mandata, SPS-PUPS dva i SVM jedan mandat. Ubedljivu vladajuću većinu od 26 odbornika DS je sa 16 mesta ovog puta dostigao uz pomoć LDP, LSV, SPS-PUPS i SVM. U opoziciji su SNS, Slovačka stranka i Zelena jabuka.

I pored tendencije upodobljavanja lokalnih samouprava sa republičkom, to jest prekomponovanja vlasti na način da SNS uđe u vlast na lokalu, u Kovačici pretumbavanja još uvek nije bilo. Laslo Vidač kaže da će tako i ostati, jer DS ima “komotnu” većinu pa je prekomponovanje u ovom trenutku isključeno. Prema njegovim rečima, Kovačica, za razliku od pojedinih “neupodobljenih” vojvođanskih opština još uvek nema problema sa transferima iz republičkog budžeta, ali navodi da postoje pritisci drugih vrsta.

“Mi smo i ranije, što se finansiranja tiče, bili više okrenuti Novom Sadu i pokrajinskim vlastima, sa kojima imamo dobru saradnju. Čak i za vreme vladavine Demokratske stranke na republičkom nivou naši projekti nisu dobro prolazili u Beogradu. I tada su nam govorili da imamo svoj Novi Sad i da tamo tražimo pare pa nam nedostatak podrške Republike ne predstavlja ništa novo. Udarac u vidu neubodoljenosti ipak osećamo, pogotovo nakon hapšenja Miroslava Krišana. Naime, policija i inspekcije su stalno tu, pregledaju papire i istražuju poslovanje opštine, i to sad već prelazi u neku vrstu maltretiranja”, kaže Vidač.

S druge strane, odbornik opozicione GG Zelena jabuka Jan Husarik smatra da je slučaj protiv Krišana čist kao suza, i dodaje da su navodi o proširivanju optužnice nešto na čemu bi tužilaštvo trebalo da radi. “Ovo sigurno nije političko hapšenje, jer je istraga pokrenuta dok je DS vladala na repubičkom nivou. Mislim da je ovo ispravan progon zbog manipulacija Krišana i povezanih lica, koji demokrate žele da prikažu kao politički”, naglašava Husarik.

Kovačica je za vreme duge vladavine Demokratske stranke prošla kroz brojne afere, nakon čega je Krišan u jednom trenutku čak i podneo ostavku. Međutim, iako je skoro cela opština protestovala protiv vlasti, DS ne izborima nije kažnjen, već je ponovo osvojio izrazitu podršku meštana. Husarik ne beži od odgovornosti opozicije za takvu situaciju, navodeći da se taktika DS koja se bazirala na satanizaciji drugih stranaka pokazala uspešnom.

“Oni su uspeli u nameri da opoziciju predstave kao bauk. Niko iz ove većine nije preterano raspoložen da sarađuje sa pojedinim strankama, pre svega sa Srpskom naprednom strankom, jer se i dalje pominju radikali i sendviči. Naša grupa građana ne spada u tu kategoriju, ali opet – nismo uspeli da konsolidujemo opoziciju protiv DS, i ne bežimo od političke odgovornosti”, kaže Husarik.

Afera Junirisk 

Poslednja u nizu afera u Kovačici vezana je za izgradnju fabrike beogradske firme Junirisk. Nezadovoljni stanovnici ove opštine smatrali su da je opštinska vlast pomogla da Junirisk dobije građevinsku dozvolu i počne da gradi opasno skladište i fabriku za preradu azbesta i drugih otrova u Kovačici. Iako najava gradnje ovog postrojenja postoji već duže vreme, kao i otpor među meštanima koji su jednom prilikom organizovali čak i referendum, najradikalniji protesti odvijali su se prošle zime, kada su građani protestovali i blokirali ulaz u opštinu traktorima.

“Ta firma nigde u Srbiji nije uspela da dobiju lokaciju, međutim, vlasti u Kovačice su odlučile da podrže izgradnju ove fabrike. Razlog je, naravno, novac. Koliko je poznato, reč je o četiri ili pet miliona evra koje Evropa daje za regulisanje otpada, samo za projektnu dokumentaciju. Krišan se ponudio da im da lokaciju”, kaže Miroslav Grubanov iz Paora, poljoprivrednog udruženja iz Crepaje.

Lokalni čelnici su popustili pred pritiskom javnosti, nakon čega je poništen detaljni regulacioni plan kojim se Junirisku omogućava gradnja fabričkog postrojenja na teritoriji opštine Kovačica. Jan Husarik ipak upozorava da opasnost od gradnje nije prošla. “Mi smo poništili detaljni regulacioni plan zemljišta na kom je Junirisk želeo da gradi. Nisam siguran da li postoji volšeban način da se taj mehanizam zaobiđe, ali bi jedina garancija bila da se promeni vlast. Tad Juniriska sigurno ne bi bilo”, kaže on.

Zamenik predsednika opštine Laslo Vidač kaže da je tačno da je ova firma dobila građevinsku dozvolu, ali odbacuje optužbe da će postrojenje biti građeno u Kovačici. “Junirisk ima građevinsku dozvolu da počne da radi, koju su mu izdali nadležni pokrajinski organi. Nažalost, ovaj projekat u Kovačici nema podršku stanovništva, koje se plaši da će biti trovano hemikalijama i dimom iz tog postorejenja pa pregovaramo sa čelnicima firme o izmeštanju planirane gradnje iz našeg mesta”, navodi Vidač.

Afera Relaks 

Kovacica Relax

Sportsko-rekreacioni centar Relax

Postoje signali da će istraga protiv predsednika opštine, Miroslava Krišana biti proširena i na navodno sumnjivu izgradnju Sportsko-rekreacionog centra Relaks, koja je, prema trvdnjama upućenih u lokalne prilike, koštala namanje šest puta više nego što on realno vredi. Mediji su preneli informaciju da je predsednik opštine Kovačica, prema nalazima budžetske inspekcije i policije, potrošio oko 4,8 miliona evra bez tendera, plaćajući dva preduzeća za izgradnju Relaksa. Otkriveni su i neki naplaćeni računi za radove koji nikada nisu obavljeni. Time je, objavljeno je, pribavljena materijalna korist privatnim preduzećima.

Meštani Kovačice sa kojima smo razgovarali, kažu da je Relaks promašena investicija, jer ulaganje u takvu vrstu ekskluzivnog turizma u ovom delu Banata nije moglo biti isplativo. “Dobro je kada se bilo šta gradi i kada se razvijaju turizam i uslužne delatnosti. Ipak, tu trebalo pitati ljude šta misle o tome. Relaks možda nije nešto što je bilo najneophodnije opštini, jer je novac trebalo uložiti u vodovod, jer pojedina sela piju lošu vodu iz plitkih bunara”, kaže meštanin koji nam se predstavio samo kao Jan.

Stanovništvo, pak, potpuno drugačije gleda na investiciju koju planira belgijska firma Electrawinds, kojom je predviđena izgradnja vetroparka u Debeljači, snage 125 megavata, a potom je dogovorena izgradnja još jedne vetro-elektrane od 50 megavata. Investicija je ukupno vredna bezmalo 400 miliona evra. Tokom izgradnje biće angažovano od 30 do 50 ljudi, a po završetku radova, za dve godine, petoro ljudi će održavati vetropark. Međutim, iako je najavljivano da će gradnja biti započeta ove godine, do toga još uvek nije došlo. Opozicionar Husarik smatra da, pored inertnosti, ulogu u odlaganju početka igra i činjenica što su ovakvi projekti pod budnim okom inspekcija.

“Mislim da je osnova toga što izgradnja vetroparka nije započeta ta što preko toga neko iz opštinske vlasti ne može da uzima novac za sebe i nije mu cilj da posao započne. Gde mogu da se ugrade – to se radi, gde ne mogu – to se neće raditi”, smatra Husarik, navodeći da za svoje tvrdnje, ipak, nema dokaze.

Loša komunikacija sa građanima 

U Kovačici je saradnja opštinara sa građanstvom svedena na minimum. Laslo Vidač kaže da još uvek nisu organizovali Dan otvorenih vrata, u sklopu kog bi građani mogli da sed požale nadležnima na svoje probleme. “Mislim da bi bilo dobro da postoji tako nešto, ali nismo još uvek organizovali. Dolaze nam ljudi, mi ih primamo, ali to nismo ozvaničili”, kaže Vidač.

Na nedostatak komunikacije sa opštinarima žali se i Katarina Lenhart-Petrik, članica lokalnog Udruženja žena u Kovačici, koje organizuje brojne kulturno-umetničke i humanitarne manifestacije po kojima je ovaj deo Banata poznat. Prema njenim rečima, odnos lokalne samouprave prema nevladinim organizacijama je “toplo-hladno”, tačnije, podršku dobijaju samo pojedina udruženja.

Mi smo kao Udruženje žena dobili 30.000 dinara za našu najznačajniju manifestaciju, Kovačički oktobar, i možemo reći da imamo podršku za neke naše stalne aktivnosti. Međutim, zbog nekih ličnih i političkih sukoba, druge dve nevladine organizacije u kojima sam angažovana, Matica Slovačka i Memorijalni centar dr Janko Bulik nisu dobile ni dinara za svoje ideje, jer se predsednik opštine lično ne slaže sa nekim ljudima iz ovih udruženja. Mi smo onda prisiljeni da svoje humanitarne i druge akcije finansiramo od članarina i da se dovijamo na razne načine”, navodi ona.

Vidač odbacuje ove tvrdnje, navodeći da opština, zbog svoje multikulturalne prirode mora da balansira između brojnih udruženja, naglašavajući da je osnova svega da se u skučenom budžetu namenjenom za finansiranje ovih aktivnosti nađe mesta za sve nacionalne zajednice podjednako. “Mi sarađujemo sa svim udruženjima. Možda neki nisu zadovoljni količinom novca koji dobiju za svoje projekte, ali mi moramo ravnomerno da finansiramo sva udruženja nacionalnih zajednica koje rade u našoj opštini i moramo da pravimo neki balans”, kaže Vidač.

Još jedna stavka koju je pojela inercija ili nešto drugo jesta gasifikacija opštine. Naime, i pored najava da će gasifikacija početi na proleće 2013. godine, do toga još uvek nije došlo. Vidač navodi da “gas više nije toliko atraktivan”. “Gasifikacija je zbog pravnih zavrzlama bila dugo blokirana kao projekat. Mi još nismo rešili ovaj problem gasifikacije, ali smatram da to više nije ni toliko ni tema, jer je gas užasno skup. Ona je važna zbog privlačenja investitora, ali naša industrija je ostala samo na šećerani, koja je ovaj problem rešila na drugi način. Gasifikacija će biti urađena, ali malo ko je zainteresovan to sada da gura”, kaže on.

Tanak budžet 

Kovacica galerija_babka_2

Galeriju Babka UNESCO je 2001. godine proglasio za Svetski centar izdavačke delatnosti o naivnom slikarstvu

Ukupni transferi lokalnoj samoupravi iz budžeta Srbije za 2013. godinu su 242 miliona dinara , dok sopstveni i prihodi iz drugih izvora indirektnih korisnika budžeta iznose nešto više od 21 milion dinara, što je osetno manje u odnosu na prošlu godinu, kada su iznosili 51,3 miliona dinara. Najteža stavka u lokalnoj kasi bili su, s prihodovne strane, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobiti – 211 miliona dinara, a transferi sa drugih nivoa vlasti iznose ukupno 222 miliona dinara, što je osetan porast u odnosu na prošlogodišnjih 167,1 miliona.

Najveći prihodi u ovoj oblasti stižu, očekivano, iz poljoprivredne delatnosti, koja je najznačajnija delatnost lokalnog stanovništva. Ove godine, opština je prihodovala 41 milion dinara samo od zakupa poljoprivrednog zemljišta. “Mi imamo izdavanje državnog zemljišta u zakup, od čega 40 odsto ide u opštinsku kasu. Ovo je vrlo važna stavka u našem budžetu, a sredstva stečena po tom osnovu trošimo za unapređenje poljoprivrede u opštini”, kaže zamenik prvog čoveka Kovačice Laslo Vidač.

Kao i brojne vojvođanske opštine, Kovačica je do guše u kreditima, međutim, lokalni čelnici tvrde da se obaveze prema bankama redovno servisiraju. Trenutno su na naplati četiri aktivna kredita. Godine 2006. opština je podigla 10 miliona dinara za izgradnju vodovoda u Uzdinu i 60 miliona dinara za izgradnju Relaksa. Godinu dana kasnije, usledio je još jedan kredit za sporni relaksacioni centar u vrednosti od 30 miliona, dok je 2011. godine opštinska vlast podigla zajam težak 70 miliona dinara u svrhu izgradnje kapele u Kovačici, kao i sređivanja pijaca i rekonstrukciju predškolskih ustanova.

Miodrag Sovilj 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga