Kovačica: Izložba o Ani Frank

Izložba donosi priču o tragičnoj sudbini jevrejske devojčice Ane Frank koja je umrla u logoru u Drugom svetskom ratu

24. maja 2016

Izložba o Ani Frank koja iz Holandije putuje po celom svetu postavljena je u Gimnaziji „Mihajlo Pupin“ u Kovačici. Mladi će kroz izložbu „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika. Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici – vodiči.

Izložba donosi priču o tragičnoj sudbini jevrejske devojčice Ane Frank koja je umrla u logoru u Drugom svetskom ratu. Na njoj se mogu videti retke fotografije iz Aninog života, ali i delovi iz dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu. Zanimljivo je da su kustosi đaci škole koji će posetioce kroz izložbu voditi na četiri jezika: srpskom, slovačkom, rumunskom i mađarskom.

„U organizaciji nevladine organizacije „Otvorena komunikacija“ priređuju se treninzi za vršnjačke edukatore. Oko 10-15 đaka prođe kroz treninge i oni kasnije zainteresovane grupe sprovode kroz izložbu, daju više informacija o fotografijama i panoima, odnosno o činjenicama koje se spominju na njima“, rekla je Ana Kostadinović iz NVO.

„Pored toga što prikazuje neke istorijske događaje, ova izložba ukazuje i na humanost nekih ljudi koji uz veliki rizik pomagali jevrejskim porodicama. Ja ću izložbu voditi na srpskom i na rumunskom jeziku“, izjavila je Kristina Krecu.

Izložba je delo Kuće Ane Frank iz Holandije, a do sada je prikazana na više lokacija u svetu. Namenjena je prvenstveno učenicima srednjih škola.

„Opština Kovačica će obezbediti besplatan prevoz za đake koji su zainteresovani da pogledaju izložbu. Očekujemo đačke grupe koje će dolaziti da vide ovu izuzetno kvalitetnu i dobru izložbu“, saopštio je Jan Husarik, zamenik predsednika Opštine Kovačica.

Početkom sledeće školske godine izložba će biti postavljena u Šapcu a zatim u još nekoliko gradova.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga