Kovačević: Ugovor sa državom obezbeđuje sigurnost Exita

Osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević izjavio je da bi 10-godišnji ugovor između Exita i Republike Srbije obezbedio dugoročnu sigurnost održavanja tog festivala

14. feb 2016

Osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević izjavio je danas da bi 10-godišnji ugovor između Exita i Republike Srbije obezbedio dugoročnu sigurnost održavanja tog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, istakavši da veruje da će taj ugovor uskoro biti potpisan.

Kovačević je podsetio da je See Dance festival, koji se održava na plaži Jaz i koji je deo Exit avanture, potpisao desetogodišnji ugovor sa opštinom Budva, kojim se garantuje sigurno održavanje „Exita na moru“ do 2026. godine i po kome će opština Budva u tom periodu u festival uložiti oko pet miliona evra, dok se od See Dance očekuje da nastavi sa trendom porasta turista koji dovodi u Crnu Goru.

„Kada je reč o Exitu i Republici Srbiji u ovom trenutku ne postoji takav ugovor koji bi obezbedio dugoročnu sigurnost opstanka Exita u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nadamo se da će to pitanje biti rešeno u narednom periodu jer ono garantuje dugoročnu sigurnost festivala i omogućava svim partnerima dugoročne planove“, rekao je Kovačević Tanjugu i dodao da je dugoročna sigurnost održavanja festivala bitna i sa stanovišta turističke ponude i privlačenja sponzora.

Kovačević je naglasio da Exit festival ne može postojati bez podrške države jer se radi o velikom festivalu koji je u rangu sa najvećim evropskim festivalima čiji su budzeti desetostruko pa i više puta veći, a čije su cene ulaznica od 200 pa do 400 evra, dok se cene ulaznica za Exit kreću oko 50 evra.

Po njegovim rečima značaj Exita se najbolje oslikava u rezultatima istraživanja koje je sprovela Vlada Srbije i USAID, a koja kako je rekao, kažu da je Exit do sada ekonomiji Srbije doprineo sa više od 150 miliona evra.

Kovačević je rekao da optimizam da će ugovor o dugoročnom obezbeđivanju funkcionisanja Exit festivala biti potpisan uskoro, proizilazi iz činjenice da je u svim razgovorima sa vodećim ljudima Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada prepoznat značaj obezbeđivanja stabilnosti Festivala na period od deset godina.

Exit festival je ovih dana dobio još jedno veliko priznanje, a to je nagrada za najbolji muzički festival u Evropi u izboru evropske turističke organizacije „European Best Destinations“, što je, po rečima Kovačevića, još jedan dokaz koliko je taj festival cenjen u svetu.

„Ova nagrada se dodeljuje u više kategorija, a jedna od kategorija su i muzički fetivali i u glasanju učestvuje stotine hiljada ljudi iz celog sveta. Uspeli smo da pobedimo u konkurenciji najvećih evropskih festivala koji svi do jednog imaju od pet do deset puta veći budžet od nas“, rekao je Kovačević.

Govoreći o programu ovogodišnjeg Exita, Kovačević je rekao da nikada nije bio aktuelniji, sa imenima kao što su Ellie Goulding, Wiz Khalifa, Robin Schulz, naglasivši da je Exit tim uspeo u nameri da u potpunosti ispuni ideju da na fetival dovede sve ono što je u ovom trenutku najaktuelnije u svetu.

„Primera radi, na Petrovaradninskoj tvrđavi nastupiće Viz Kalifa koji je zamenio Snup Doga na tronu najpopularnijeg hip hopera na svetu, i koji je na proslavi Nove godine na Tajm Skveru u Njujorku, za mnoge centralna proslava Nove godine u svetu, bio hedlajner te proslave. Slicna situacija je i sa Ellie Goulding koja je hedlajner vodećeg severnoameričkog festivala Koačela (Coaccella)“, istakao je Kovačević.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga