Kovač: Nastavićemo da insistiramo na rešavanju spornih pitanja sa Srbijom

Brojna sporna pitanja između dve države moraju da se reše pre nego što Srbija uđe u EU

15. jul 2016

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je večeras u Subotici da će Hrvatska nastaviti da insistira da Srbija u procesu pristupanja EU odustane od primene zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine, kao i na tome da Srbija obezbedi garantovana mesta za predstavnike hrvatske nacionalne zajednice u parlamentu.

Kovač je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da će zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine morati da se menja, ukoliko Srbija želi da uđe u EU i dodao da će u procesu pristupanja EU dve države morati da intenzivnije rade na pitanjima koje ih opretećuju a tiču se ratnog nasleđa iz devedesetih godina prošlog veka.

“U Hrvatskoj postoji zabrinutost oko suđenja za ratne zločine. Naši ljudi su zbog toga zabrinuti i to se mora rešiti, da se vlast u Srbiji oko toga izjasni, da se branitelji izuzmu iz tog zakona. Taj zakon će morati da se menja ako je Srbiji stalo da uđe u EU. Cilj je da imamo stabilne odnose”, rekao je Kovač.

Dodao je da će hrvatska insistirati i na garantovanim mestima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Skupštini Srbije, kao i na rešavanju pitanja osoba nestalih u ratovima.

“Pitanje nestalih takođe treba da se reši, jer će doprineti poboljšanju odnosa između dve države, kako bismo od ratnih tema rasteretili mlađe generacije”, kazao je ministar spoljnih posolova Hrvatske i izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ceni činjenicu da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

“Cenimo saglasnost Hrvatske što je dala zeleno svetlo za poglavlja. Zadovoljni smo što sa obe strane postoji politička volja da se reše problemi koji postoje između dve države”, kazao je Dačić.

On je preneo i poruku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će sve što je obećao prilikom nedavnog susreta sa Kolindom Grabar Kitarović biti i urađeno.

Dačić je rekao da je Srbija pre 14 godina donela zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i dodao da je tada to podržao i Haški tribunal, jer je cilj tog zakona da se gone svi koji su počinili zločine.

“O tome ćemo razgovarati u narednim godinama. Treba da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine. To je tema nakon formiranja dve vlade, jer ovo su tehničke vlade”, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije, koji je danas bio i u ulozi izaslanika predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Prema njegovim rečima, hrvatska strana već dve godine odlaže rad međuparlamentarnih radnih grupa pa se zbog toga problemi ne rešavaju.

Dačić je rekao da će Srbija pronaći način da se održe programi medija koji informišu na manjinskim jezicima.

Dačić i Kovač prisustvovali su danas obeležavanju 26 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Dvojica ministara prisustvovali su misi u franjevačkoj crkvi Svetog Mihaela Arhanđela, nakon koje je bio upriličen prijem u dvorištu Doma DSHV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga