Kovač: Malo žena u politici

Nema ih među predsedničkim kandidatima, predsednici stranaka su uglavnom muškarci

06. apr 2012

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Elvira Kovač je danas ocenila da će procenat žena u javnom životu i politici i dalje biti nizak uprkos tome što će, po novom zakonu, u sledećem sazivu republičkog parlamenta biti bar 30 odsto žena.

Kovač je kazala da u Skupštini Srbije sada ima oko 20 odsto žena i podsetila da su u međuvremenu kvote u izbornom zakonodavstvu „naterale“ stranke da svaka treća osoba na listi mora da bude žena.

Mada je učešće žena u političkom životu u Srbiji u okviru evropskog proseka, to nije dovoljno, ocenila je Kovač na tribini beogradskog odbora SVM „Žene u javnom životu“.

„Nema ih među predsedničkim kandidatima, predsednici stranaka su uglavnom muškarci, a ni među potpredsednicima političkih stranaka nema puno žena“, navela je ona.

Kovač je ukazala da su glavni razlozi male zastupljenosti žena u politici kućne i porodične obaveze, predrasude, nedostatak samopouzdanja i podrške porodice, političke stranke, birača ali i samih žena – i koleginica i onih koje biraju.

„Nema solidarnosti među ženama, a žene vrlo retko glasaju za žene zbog ljubomore ili zavisti“, ocenila je Kovač.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga