Kostrešu zabranjen ulazak u Rusiju do 2017.

U ponedeljak će podneti žalbu na tu odluku

29. mar 2014

Članu stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Bojanu Kostrešu zabranjen je ulazak u Rusku Federaciju do 2017. godine.

Kostreš je učestvovao 26. i 27. marta 2014. godine na 43. sednici Odbora za pravna i politička pitanja PS CES u Moskvi.

U ruskoj ambasadi je potvrđeno da je Kostrešu izrečena mera zabrane ulaska na teritoriju Ruske Federacije u periodu od tri godine zbog nepoštovanja propisa iz oblasti migracionog zakonodavstva.

Ako se gospodin Kostreš ne slaže sa ovom odlukom, on ima pravo da se žali u skladu sa ruskim zakonodavstvom, kažu u ruskoj ambasadi, ne navodeći koji je propis Kostreš prekršio. Na pitanje zašto ga je Rusija proglasila „personom non grata“, Bojan Kostreš je za Politiku odgovorio: „Čudno mi je da neko bude proglašen nepoželjnom osobom u ruskoj Federaciji zato što brani interese zemlje i svoja politička ubeđenja. Tražio sam da naši državni organi utvrde prave razloge za to“.

Kostreš kaže da mu nije jasno koji je propis prekršio, jer mu to niko nije objasnio.

– Ja sam tamo išao kao predstavnik Srbije, i to po istoj proceduri kao i ostali, ali je jedino samnom bio problem. Ako sam i prekršio neki ruski zakon, nekada davno u prošlosti, to bi mi verovatno rekli tada kada sam prekršio. Ja sam zadnji put bio u Rusiji 2010. a pre toga 2007. Ne bi valjda čekali četiri godine da mi to kažu. Pri izlasku iz zemlje, policajac koji mi je to sve uručio, na pitanje da li sam prekršio neki zakon rekao je da za vreme boravka u Rusiji nisam prekršio ni jedan zakon. Tako da ja ne znam kako sam mogao jedini od sedam delegacija da prekršim ruske imigracione zakone. Ako sam prekršio, ja se izvinjavam, ali su mogli da mi kažu šta sam prekršio i kada, objašnjava Kostreš.

Žalba u ponedeljak

Kostreš je agenciji Beta izjavio da ne zna zašto mu je zabranjen ulazak u Rusku federaciju do 2017. godine, ali da će u ponedeljak podneti žalbu na tu odluku ambasadi Rusije ili nadležnoj instituciji.

On je rekao da su ga na povratku iz Rusije zaustavili i da je prošao određenu proceduru, slikanje, popunjavanje formulara, ali da su policajci rekli da nisu nadležni da mu daju bilo kakve informacije, osim da nije napravio nikakav prekršaj.

Dodao je da su potom u ambasadi Rusije potvrdili da je prekršio „određene propise imigracionih zakona“.

„Moguće je da je problem nastao zbog mojih političkih opredeljenja, koja sam zastupao i na sastanku u Rusiji, ali nije u redu da se od mene pravi nekakav kriminalac, a da ja pri tom ne znam zašto“, kazao je Kostreš.

Dodao je da mu je rečeno da ako do 2017. godine pokuša da uđe u tu zemlju, da će biti „zadržan“.

Neće menjati političke stavove

Kostreš je danas nakon povratka iz Rusije poručio da zabrana njegovog ulaska u Rusiju sigurno neće promeniti njegove političke stavove i zalaganja kojih se drži već 25 godina.

On je za RTV rekao i da očekuje odgovor od ambasade Rusije koji je zakon prekršio, na koji način i kako je moguće da ga je, od sedam članova delegacije koji su otputovali u Rusiju, prekršio jedino on.

– Nije mi jasno šta se dogodilo i sigurno ćemo zajedno sa advokatima tražiti objašnjenje od ambasade Rusije, jer smo dobili informaciju da možemo da se žalimo i to ćemo i učiniti. Ja nisam kriminalac i ne želim da me tako tretiraju, a ako Ruska Federacija zbog mojih političkih stavova ne želi da me vidi na svojoj teritoriji onda je to neka druga stvar i to je meni prihvatljivo, jer ja ih sigurno neću menjati – rekao je Kostreš. On je dodao i da se zabrana desila u momentu kada se očekivalo da Srbija glasa za rezoluciju, za koju on nije mogao da glasa.

Kostreš je izrazio očekivanje da će mu uskoro biti saopšteni detalji zabrane ulaska u Rusiju jer, kako je rekao, nije jasno kako je moguće da šef jedne parlamentarne grupe, ako nije prekršio nijedan zakon i koji je radio u interesu Srbije i u dogovoru sa šeficom delegacije, bude proglašen za „non grata“ osobu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga