Kostreš: Zovite nas i Milka čokolada, ali da upravljamo svojim novcima

"Naprednjačka vlast posrbijančenjem vojvođanskog identiteta pokušava da skrene pažnju sa suštinskih tema"

05. apr 2018

Naprednjačka vlast u Vojvodini, umesto da se bori za ispunjavanje Ustavom definisanih obaveza prema pokrajini i unapređuje životni standard ljudi, pokušava da posrbijančenjem vojvođanskog identiteta skrene pažnju sa suštinskih tema, komentariše za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na inicijativu o tome da Vojvodina postane republika.

Naime, Vučić je u vrlo oštrom tonu pre dva dana kritikovao inicijativu nevladine organizacije Vojvođanski klub za okupljanje svih provojvođanskih snaga u borbi da ta pokrajina postane republika u okviru federalizovane Srbije.

Predsednik Srbije rekao je da nije slučajno to što se koalicioni partneri Saše Jankovića zalažu da Vojvodina bude republika, ali poručuje da „taj film neće gledati, jer to ne žele građani Pokrajine“.

– SNS umesto da, imajući u vidu greške načinjene u periodu pre njih, pokuša da nađe rešenje i time zatvori ova pitanja gradi politički bumerang i bavi se zamenom teza. Tako se recimo u Zrenjaninu bahata i nesposobna gradska vlast bavi imenom grada a ne rešavanjem pitanja pijaće vode. Valjda misle da, ako viču ovo je Petrovgrad, niko neće primetiti da oni hoće da za osam miliona evra kupe fabriku vode za koju su obećali da će biti besplatna. Dakle skretanje pažnje sa suštine, a suština je da Vojvodina sada više od deset godina nema ni Zakon o finansiranju ni Zakon o nadležnostima nas neće nigde odvesti. Kao ni parole koje privlače pažnju, ali iza sebe nemaju nikakav plan ni ideju – ističe Kostreš za Danas, čija je stranka odmah pozdravila ideju Vojvođanskog kluba da Vojvodina dobije status republike.

Sagovornik našeg lista dodaje da je „naivno verovati da se status Vojvodine u okviru Srbije može rešiti izolovano i bez davanja odgovora na pitanje kako će izgledati cela država“.

– Liga je pre konferencije u Rambujeu 1999. godine ponudila dokument Vojvodina Republika kao predlog rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kome se Srbija tada našla. Ako se ozbiljno udubite u taj tekst, shvatićete da nije suština u tome da Vojvodina mora da bude republika, nego da Srbija treba da bude organizovana kao složena država koja u sebi pored Vojvodine i Kosova i Metohije ima još četiri politička entiteta. Beograd, Šumadiju sa sedištem u Kragujevcu, Jugoistočnu Srbiju sa sedištem u Nišu i Sandžak. Nažalost ni tada a ni sada politička elita i vlastodršci nisu razumeli da Srbija nije i ne sme da bude devetnaestovekovna tvorevina sa jakim vođom, već moderna regionalizovana i decentralizovana demokratska država – smatra Bojan Kostreš.

Od Miloševića preko Koštunice, Đinđića i Tadića pa sve do Vučića danas, na ovaj ili onaj način, kaže zamenik predsednika LSV, milom ili silom, pokušava se postići politička monolitnost i negirati složenost i države i društva.

– Tolika da nije dovoljno imati sve poluge vlasti na nacionalnom nivou već se ide za tim da i svaka lokalna samouprava pa čak i MZ moraju pripadati istom sistemu upravljanja koji sprovodi naloge „od gore“. Besmisao ide dotle da čak i omiljeni fudbalski klubovi zagospodare prvenstvom u zavisnosti od toga za koga On navija – kategoričan je Kostreš.

Prema njegovim rečima, pitanje: „Vojvodina Republika“ da ili ne? – biće rešeno tek kada se, kako kaže, dogovorimo kakvu Srbiju želimo.

– Moje je mišljenje da Vojvođanke i Vojvođani moraju imati pravo da upravljaju svim resursima kojima pokrajina raspolaže i ljudskim i materijalnim jer su za to sposobni. Kada budemo upravljali našim novcima i našim sudbinama, možemo se zvati i Milka čokolada što se mene tiče – zaključuje sagovornik Danasa.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga