Kostreš: Zaustaviti pljačku domaćih naftnih resursa

"Samo na rudnoj renti naš budžet oštećen za stotine miliona dolara"

10. sep 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra energetike Aleksandra Antića da zaštite državne interese u eksploataciji domaćih naftnih resursa i preispitaju Energetski sporazum s Rusijom.

Kostreš je u saopštenju za javnost poručio da „pljačka nije manje pljačka ako nas pljačka ruska kompanija“, navodeći da se to dešava već jedanaest godina od kako je potvrđen navedeni sporazum, podsetivši da su protiv njega tada bili samo poslanici Lige, Saveza vojvođanskih Mađara i Liberalno demokratske partije.

„NIS koji je procenjen na 2,2 milijarde evra i to bez računanja rezervi nafte i gasa vrednih 7 milijardi evra, prodat je za svega 400 miliona evra. Nikada nisu ispunjena obećanja da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti gasovod ’Južni tok’, koji će od tranzitnih taksi godišnje puniti republički budžet sa 200 miliona evra“, naveo je on.

Upozorava da u međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, „NIS bukvalno pustoši naftna polja“ i da bi Srbija u naredne dve godine mogla ostati bez nafte u njima. Takođe, kako napominje, već jedanaest godina, umesto zakonskih sedam, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom crpi domaću naftu uz naknadu od svega tri odsto, dok ta naknada u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

„Kako je i dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a mi ih poklanjamo stranoj kompaniji koja je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 3,2 milijarde dinara, odnosno 270 miliona evra? Dokle će premijerka Ana Brnabić, a posebno ministar energetike Aleksandar Antić da ćute na sve to?“, zapitao je Kostreš.

On je dodao da je profitabilnost NIS-a zasnovana na niskoj ceni eksploatacije domaće nafte, niskoj rudnoj renti i niskim zaradama zaposlenih preko agencija za zapošljavanje na lizing, ocenivši da će nakon prestanka eksploatacije domaće nafte iz postojećih izvora, NIS postati niskoprofitabilna i prezadužena kompanija jer je najveći deo investicija finansiran iz kredita matičnog Gaspromnjefta.

„Samo na toj razlici što NIS rudnu rentu plaćaju tri umesto zakonskih sedam odsto naša zemlja je oštećena za stotine miliona dolara. Taj novac je otet iz budžeta svih građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura, dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci“, upozorio je funkcioner LSV.

Kostreš je ukazao i da nijedna vlast u proteklih jedanaest godina nije učinila ništa da tu pljačku zaustavi.

Onje poručio da LSV neće odustati od svojih zahteva „dok se ova pljačka ne zaustavi“ i dok se ne utvrdi odgovornost onih koji su je omogućili i onih koji nisu preduzeli ništa da je spreče.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga