Kostreš: Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

Srbija se, zbog izostanka lustracije, vratila u mračne devedesete godine prošlog veka

04. mar 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) će u Skupštini Srbije pokrenuti inicijativu za produženje Zakona o lustraciji na još deset godina, a zatim i za njegovu momentalnu primenu, najavio je danas šef poslaničke grupe te stranke Bojan Kostreš.

Zakon o lustraciji, čiji je puni naziv Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, ističe 11. juna.

„Deset godina se na različite načine izbegava da taj zakon bude primenjen i da se Srbija suoči sa svojom prošlošću: ratovima, inflacijama, izolacijom, bedom, iseljavanjima i jezikom mržnje. Za 100 dana ukoliko Zakon ne bude produžen, Srbija će tu šansu izgubiti“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i, uopšte, borbi za bolje društvo.

„Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, medijima… Ne bi mogli neko vreme da se kandiduju za predsednika, premijera, ministre, poslanike, gradonačelnike, sudije, tužioce i urednike. Na taj način bi neko konačno odgovarao za zla koja smo pretrpeli“, poručio je Kostreš.

Ocenio je da se Srbija, zbog izostanka lustracije, vratila u „mračne devedesete godine prošlog veka“, o čemu svedoče crni spiskovi sa imenima nevladinih organizacija i medija, paljenje zastave Vojvodine, prebiranje po nečijoj nacionalnoj pripadnosti u pojedinim nedeljnicima, pretnje političkim neistomišljenicima ili etiketiranje i progon u tabloidima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga