Kostreš: Vojvodino, srećan ti rođendan! 

“Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt"

15. maja 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš čestitao je danas “rođendan” Vojvodini, jer je na današnji dan pre 170 godina održana Majska skupština u Sremskim Karlovcima, na kojoj su Srbi iz Austrougarske carevine zatražili autonomiju i proglasili “Srpsku Vojvodinu”.

“Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, pobunjeni Srbi u velikoj evropskoj revoluciji 1848–1849. tražili su formiranje “Srpske Vojvodine” sa teritorijama: Srema, Banata sa Kikindskim distriktom, Bačke sa Šajkaškim distriktom, Baranje i Vojne granice.

“Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja.

“Iako navedene ideje nisu realizovane 1848, od Majske skupštine je opstajala svest o istorijskom imenu Vojvodine, potrebi njene samobitnosti, teritorijalnoj omeđenosti i specifičnim identitetskim karakteristikama”, kazao je Kostreš.

Dodao je da je puna autonomija Vojvodine ostvarena vek kasnije, u drugačijim okolnostima, kao rezultat antifašističke borbe, kada su na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i odlučili da se pokrajina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije.

Kostreš je podsetio i da je vrhunac svoga društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja Vojvodina dostigla nakon što je 28. februara 1974. dobila pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što je bilo garantovano i usvajanjem prvog i jedinog Ustava Vojvodine.

“Svi navedeni datumi su važni i predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, ali su i oznake trajanja političkog subjektiviteta Vojvodine u vremenu, žilavosti ideje i potrebi borbe za njega”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga