Kostreš: Vojvodina ulazi u drugu deceniju bez zakona o finansiranju, šta čeka Mirović

"Dokument ne samo da već postoji, nego je i upućen republičkoj vladi i potrebna je samo politička volja za to da se on i usvoji"

26. nov 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš podsetio je danas pokrajinskog premijera Igora Mirovića da na činjenicu da se krajem godine, odnosno 31. decembra, navršava deset godina od isteka ustavnog roka za donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine i ocenio da je to “ponižavanje Vojvodine”.

“Interes građanki i građana Vojvodine nikako nije ponižavanje Vojvodine i njenih institucija time što se deset godina krši Ustav i ne donosi zakon važan za nju i njen razvoj”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je činjenica da su se tokom proteklih deset godina promenile različite vlasti i da je odnos prema Vojvodini uvek bio isti, ali je aktuelna pokrajinska vlast prešla više od polovine mandata i sada veliku krivicu za nedonošenje ovog zakona dele i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović i njegove partijske kolege na republičkom nivou.

“Premijera Mirovića podsećamo, ne samo na njegove izjave sa početka mandata, poput onih ‘da će Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine biti temelj razvoja pokrajine’, nego i na činjenicu da je pokrajinski parlament pre pet godina, novembra 2013, usvojio i republičkoj vladi uputio Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju nadležnosti. Tom Platformom uređeno je prikupljanje poreza na teritoriji Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom”, podsetio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, to znači da dokument ne samo da već postoji, nego je i upućen republičkoj vladi i potrebna je samo politička volja za to da se on i usvoji.

“Nejasno je šta Mirović čeka. Da uđemo u drugu deceniju bez Zakona o finansiranju? A, što se tiče njegovih ocena da taj Zakon sada nije u fokusu, i da će za Vojvodinu u 2019. godini biti obezbeđeno više od sedam odsto budžeta, podsećamo ga na to da je na čelu Pokrajinske vlade dužan da štiti interese građana i građanki Vojvodine”, rekao je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga