Kostreš: Vojvodina treba da ima svoju policiju

Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove će tražiti izveštaj o radu novosadske policije

20. okt 2014

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je večeras da Vojvodina treba da ima svoju policiju, kako bi bolje preventivno delovala.

Kostreš je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine ocenio da bi vojvođanska policija bolje reagovala u slučaju napada na objekte u vlasništvu Albanaca u Vojvodini, jer bi išla u susret tom problemu, umesto „reagovanja nekoliko sati po događajima koji se dese“.

„Oni se stalno iznova ponavljaju i policija stalno reaguje tek kada se to dogodi a, na žalost, tužilaštvo i sudovi ne reaguju gotovo nikad „, rekao je Kostreš.

Funkcioner LSV je istakao i da ne sumnja da načelnik novosadske policije, koji je došao iz Beograda, čini sve da uradi svoj posao kako treba, ali da Novosađani bolje znaju kako treba da se vode poslovi.

Kostreš je dodao da očekuje da će na sutrašnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, čiji je potpredsednik, biti prisutan i načelnik novosadske policije.

On je rekao i da će to skupštinsko telo tražiti izveštaj o radu novosadske policije i o tome šta je preduzela da se incidenti preduprede.

pekara Dva brataKostreš je poručio i da nije svejedno da li se sve što se događalo prethodnih dana posmatra kao razbijeno staklo ili kao kršenje Ustava Srbije.

„Odbor bi na sutrašnjoj sednici trebalo da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da država neće tolerisati vandalizme i da od državnih organa zatraži da se takav tip vandalizma kvalifikuje kao krivično delo izazivanje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti za šta su zaprećene mnogo veće kazne“, rekao je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je istakao i da će onog momenta kada neko ko baca kamen u izlog zna da će zbog toga ići u zatvor, ozbiljno razmisliti o tome da li će to uraditi ili neće.

„Ako se to završi na tome da će on biti na naslovnoj strani nekog medija ili da će mediji o tome razgovarati dan, dva, tri i onda zaboraviti na to, onda na žalost možemo opet očekivati slične stvari“, zaključio je Kostreš.

Funkcioner LSV je ocenio i da postoji politička grupacija koja deluje u Vojvodini i Srbiji i koja se trudi da spreči evropski put Srbije i da „zatre sve građansko u zemlji“.

U prethodnih nekoliko dana u nekoliko gradova Vojvodine napadnuto je nekoliko objekata čiji su vlasnici u većini slučajeva pripadnici albanske nacionalne zajednice, dok je u Subotici požar podmetnut i na objektu u sklopu Mudžahir džamije.

(Autonomija, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga