Kostreš: Vojvodina najviše izvozi, ali svi tokovi novca vode ka Beogradu

"Nastavi li se ova politika, Beograd će postati jedina naseljena oblast Srbije, a Vojvodina, Šumadija, Niš ili Timočka krajina samo ispražnjeni krajevi"

28. jan 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš upozorio je danas da aktuelna ekonomska politika i centralistički sistem upravljanja preti da opustoši Vojvodinu, ali i sve druge regione u Srbiji, izuzev glavnog grada, jer „svi tokovi novca vode ka Beogradu“.

On je ukazao da poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku o spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije za prvih 11 meseci 2016. godine predstavljaju još jedan od mnogobrojnih primera centralizacije u našoj državi.

U saopštenju za javnost Kostreš je naveo da ti podaci pokazuju da Vojvodina ima najveće učešće u izvozu u odnosu na druge regione u Srbiji, sa 31,8%, dok slede Šumadija i zapadna Srbija sa 26,6%, te region Beograda sa 25,5%, i južna i istočna Srbija sa 15,9%. Ipak, kako je istakao, „tokovi novca u Republici Srbiji vode ka Beogradu“.

„Vojvođanski izvoz je čak za 25% viši od učešća pokrajine u ukupnom stanovništvu Srbije, a svi ostali regioni su ispod ili na samom proseku. Međutim, kada se posmatra regionalni raspored uvoza, upečetljiva je prednost Beograda jer taj region učestvuje u ukupnom uvozu Srbije sa čak 45,8%, ili čak 90% više od učešća glavnog grada u stanovništvu Srbije“, napominje on.

Dodao je da Vojvodina uvozi znatno manje nego što izvozi, odnosno oko 26%.

Prema njegovim rečima, LSV konstatno ukazuje na ove nelogičnosti, što ne predstavlja nikakv separatizam, nego želju da se prestane sa praksom jačanja jednog centra i slabljenja svih ostalih krajeva zemlje.

„Na prvi pogled uočava se i problem zamagljivanja realnog ekonomskog stanja u pokrajini jer ne postoje potrebni zvanični podaci koje je ranije obrađivala i publikovala pokrajinska institucija za obradu statističkih podataka. Sadašnji Republički zavod za statistiku Republike Srbije ne prikazuje u dovoljnoj meri statističke podatke kao i kretanje trendova. Pogotovo je to uočljivo kada uporedimo ‘region Beograd’ i ‘region Vojvodina’ u zvaničnim publikacijama ove institucije“, naveo je Kostreš.

Podsetio je i da je Vojvodina tokom osamdesetih godina prošlog veka prednjačila kao region i ozbiljno konkurisala privredama Slovenije i Hrvatske, koje su tada bile ekonomski najrazvijeniji deo bivše države, dodavši da je danas Vojvodina po zvaničnim statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku u primetnom ekonomskom zaostajanju za regionom Beograda.

„Ova činjenica je najilustrativnija u zvaničnim pokazateljima kretanja bruto društvenog proizvoda (BDP) po regionima u Srbiji u 2015.godini. Prema ovoj publikaciji Zavoda za statistiku, BDP Beogradskog regiona iznosi 1,59 milijardi dinara dok je isti BDP za region AP Vojvodine u iznosu 1,06 milijardi dinara. To znači da cela Vojvodina na godišnjem nivou proizvede 66 % novostvorene vrednosti (BDP) u odnosu na novostvorenu vrednost grada Beograda“, ocenio je on.

Kostreš je poručio i da bi podatak o tome da je BDP Vojvodine manji od republičkog proseka trebalo da bude zvono za uzbunu, odnosno razlog „za promenu ekonomske politike koja guši sve regione osim Beograda“.

„Nastavi li se ova politika, Beograd će postati jedina naseljena oblast Srbije, a Vojvodina, Šumadija, Niš ili Timočka krajina samo ispražnjeni krajevi“, zaključio je on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga