Kostreš: Vojvodina kažnjena predlogom budžeta

Bilo bi strašno da vojvođansko pitanje preraste u vojvođanski problem

12. dec 2015

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će LSV glasati protiv predloga budžeta za sledeću godinu.

„Ne možemo da glasamo za predlog budžeta prema kojem je Vojvodina kažnjena. Subvencije (za poljoprivrednike) su bile 12.000 dinara (po hektaru), pa su smanjene na 6.000 a sledeće smanjenje biće 3.000, što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kostreš na RTS-u.

On dodaje da LSV ne sumnja u dobru volju ministra Dušana Vujovića da sa njima razgovara i pronađe rešenje.

„Problem nije nastao sa ovom vladom, donošenje Ustava i ispunjenje odredbe od sedam odsto (republičkog budžeta koji pripadaju Vojvodini) nijedna vlada nije ispoštovala. Želimo da razgovaramo sa ministrom, ali moram da kažem da mi nikad nije bilo jasno kako su pronašli tih sedam odsto i to je malo“, kaže Kostreš.

On je dodao da ne postoji dobra volja na političkoj sceni Srbije da se donese zakon o finansiranju Vojvodine.

„Bez jasne definicije kako Vojvodina treba da izgleda i da li Srbiji treba Autonomna pokrajina Vojvodina ne možemo da donesemo zakone o finansiranju. Sedam odsto je pokazatelj da Srbija prihvata autonomiju na svojoj teritoriji“, kaže Kostreš i dodaje da LSV očekuje da Ustavni sud odradi svoj posao, jer je Ustav prekršen.

„Vidi se da nema sedam odsto i da je Ustav prekršen. Zamolio sam komesara (Johanes) Hana da ohrabri Vladu Srbije i da je postojanje autonomije na teritorije Srbije prihvatljivo ako težimo EU“, istakao je Kostreš.

On kaže da je to test za Republiku Srbiju i dodaje: „Prihvatanje različitosti je pokazatelj političke spremnosti da se menjamo“.

Kostreš navodi da bi bilo strašno da vojvođansko pitanje preraste u vojvođanski problem.

Napominje da su poljoprivrednici koji su nezadovoljni predloženim zakonom o zemljištu časni ljudi koji samo žele da zaštite svoje interese.

„Moramo ih podržati i sa njima doći do rešenja. Neka se zemljište za kojim se nije pokazala potreba da investitorima, a ostalo da ostane našim poljoprivrednicima, kaže Kostreš.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga