Kostreš: Vlasti u Beogradu već deset godina odbijaju da usvoje zakone o Vojvodini

"Bez obzira ko je na vlasti u Beogradu Vojvodna svoje novce dobiti neće i svoje nadležnosti dobiti neće”

08. maja 2018

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da Skupština Vojvodine treba da raspravlja o tome zašto već deset godina vlasti u Beogradu odbijaju da usvoje zakon o finansiranju Vojvodine i zakon o nadležnostima, a ne o protivzakonitim inicijativama Srpske radikalne stranke za otvaranje ruskog humanitarnog centra u Vojvodini.

“I u Ustavu Srbije piše da ti zakoni moraju da se donesu. Prošlo je deset godina od usvajanja novog Ustava. Dakle, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu Vojvodna svoje novce dobiti neće i svoje nadležnosti dobiti neće”, rekao je Kostreš na sednici Skupštine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, i postojeći ruski humanitarni centar u Nišu donosi Srbiji ogromne diplomatske probleme.

“Mi trpimo pritiske i sa jedne i sa druge strane i umesto da gledamo kako da izbegnemo pritiske, da ne dopustimo nekakvu sirizaciju Srbije, gradnju ruskih baza u zemlji koja je okruzena NATO državama, mi raspravljamo o ovome. Pa šta vi mislite šta će biti sa tom i takvom Srbijom? Treba pretpostaviti da će Srbija biti poligon za hladni rat dve strane i da će evropske integracije biti zaustavljene, što jeste cilj radikala”, kazao je Kostreš.

On je podsetio da se i pored stava Odbora za upravu propise Skupštine Vojvodine da inicijativa radikala nije u skladu sa Statutom i pravnim sistemom ona ipak zadržala na dnevnom redu.

“To je vrlo zanimljiv presedan jer dolazimo u situaciju da kada god neka poslanička grupa, grupa građana ili grupa poslanika dođe sa 30.000 potpisa pred Skupštinu Vojvodine, uprkos tome da takva neka inicijativa nije u skladu sa Statutom i pravnim sistemom, to se onda može staviti na dnevni red. Pa se tako na dnevnom redu naći i zahtev da skupština donese zaključak da sav novac koji se zaradi u Vojvodini ostane u Vojvodini ili zahtev za promenu statusa Vojvodine ili zahtev za drugačiju organizaciju Republike Srbije”, naveo je Kostreš.

Ocenio je da se onda postavlja pitanje doslednosti vladajuće većine koja se ponaša po principu da šta im se sviđa, to će se naći na dnevnom redu skupštine.

“A možda zahtev radikala znači da oni traže poseban status za Vojvodinu. Da mi spakujemo našeg premijera Mirovića u Moskvu pa da sa ruskim premijerom Medvedevim dogovori gde će biti humanitarni centar u Vojvodini…”, rekao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga