Kostreš: Vlada daje novac crkvi, a 30 odsto dece živi u siromaštvu

"A u voznom parku SPC dominiraju najluksuzniji, najnoviji i najskuplji modeli automobila"

23. nov 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je odluka Vlade Srbije da iz budžeta uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi milion evra na ime poreza i doprinosa za zaposlene „veoma pogrešna“, da zadire u sekularni karakter države i predstavlja kršenje Ustava.

Prema njegovim rečima, ta odluka je pogrešna i zbog toga što u Srbiji više od 30 odsto dece živi na ivici siromaštva, a deset odsto njih u apsolutnom siromštvu.

„Ustav Srbije u članu 11. jasno kaže da je Srbija svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države, te da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezujuća. Odluka o dotaciji SPC duboko negira navedene ustavne odredbe, zbog čega je nesumnjivo najviši pravni akt u državi prekršen“, naveo je Kostreš u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je Vlada prekršila i „proklamovanu politiku fiskalne discipline u državi“.

„Predsednica Vlade Ana Brnabić početkom 2018. godine najavila je osnaživanje fiskalne stabilnosti i redovnije punjenje državne kase. Da li pod punjenjem državne kase ona podrzumeva i jednokratni poklon od milion evra za SPC“, upitao je Kostreš.

Dodao je da je nedopustivo da država izdvaja ogromna finansijska sredstva za Crkvu u trenutku kada „velika većina građana živi na ivici siromaštva, dok ih je oko 600.000 ispod linije apsolutnog siromaštva“.

„Dok deca i građani žive u siromaštvu, dotle u svim krajevima zemlje niču velelepni i preskupi crkveni objekti, a u voznom parku SPC dominiraju najluksuzniji, najnoviji i najskuplji modeli automobila. Vlada Srbije ovim činom ponizila je sve građane koji svakodnevno poštuju sve državne propise“, dodao je Kostreš.

Smatra da je poslata „jasna i pogubna poruka da Ustav Srbije nije obavezujući dokument i da se može kršiti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga