Kostreš: Uslov – promena ustavnog položaja Vojvodine

Sarađivaćemo sa svim onima koji su spremni da razgovaraju o vojvođanskoj autonomiji

13. jan 2014

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da stranke koje budu spremne da razgovaraju o autonomiji Vojvodine koju ona zaslužuje mogu da računaju na saradnju sa LSV.

On je rekao da LSV ni sa kim nije razgovorala o menjanju većine u pokrajinskom parlamentu.

Kostreš je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da LSV u ovom momentu ni sa kim nije imala razgovore niti o eventualnim promenama koalicionog partnera, niti o menjanju većine pokrajinskom parlamentu.

„Ukoliko i dođe do tih razgovora, rad na tome da Vojvodina dobije onaj nivo autonomije koji zaslužuje biće pitanje svih pitanja“, rekao je Kostreš.

Komentarišući pisanje medija da će LSV napustiti koaliciju sa demokratama, on je rekao da Ligi ne pada na pamet da se približava ni Srpskoj naprednoj stranci ni Demokratskoj stranci. Kostreš je dodao da LSV i od naprednjaka i od demokrata očekuje odgovor kako će se oni približiti Liginom programu.

Kostreš je ocenio da je današnji ustavno-pravni položaj Vojvodine posledica zalaganja DS, u šta spada i odrednica da sedam odsto republičkog budžeta pripadne Vojvodini. Prema njegovim rečima, SNS ne želi da umanjuje dostignuti ustavni nivo autonomije, što označava da i DS i SNS praktično imaju iste poglede na autonomiju Vojvodine i da bi zbog tih istih pogleda možda mogli i da budu u koaliciji.

„LSV postavlja pitanje koja od te dve stranke je spremna da radi na promeni ustavnog položaja AP Vojvodine da bi Vojvodina dobila onaj nivo autonomije koji zaslužuje. I ko bude spreman da na tom nivou i u tim relacijama razgovara sa LSV-om može da računa na saradnju sa nama“, naglasio je Kostreš.

On je rekao da ponuda za razgovore o ovoj temi nije bilo ni sa jedne strane.

„Normalno je da postoje kontakti, najviše sa DS i drugim parlamentarnim strankama u pokrajinskoj i republičkoj skupštini, ali to su realni i redovni kontakti koji se inače održavaju, ništa više od toga“, dodao je zamenik predsednika LSV.

Po njegovim rečima, činjenica da se u javnosti sada potenciraju neke izjave lidera LSV Nenada Čanka i što se, kako je rekao, prave razne konstrukcije, govori o tome da u Vojvodini postoje razni interesi da dođe do promena vladajuće većine, odnosno do promene sadašnjeg stanja.

„Nenad Čanak je rekao da Aleksandar Vučić drži reč po pitanju uvođenja reda i bezbednosti u Novi Sad i imenovanju načelnika Policijske uprave, što je bilo i urađeno“, objasnio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga