Kostreš: Uništavaju se naftna polja u Vojvodini, država da hitno reaguje

"NIS u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koji u svetu nije dozvoljen"

03. jun 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost, te zatražila hitnu reakciju zbog, kako su naveli, uništavanja naftinih polja u Vojvodini. Ta stranka ponovo je zatražila i povećanje rudne rente.

„U javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koji u svetu nije dozvoljen, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu“, istakao je feneralni sekretar LSV Bojan Kostreš.

On je zapitao ministra Antića koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća “Gaspromnjeft“ koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ukazao je i da većinski ruski vlasnik NIS-a i dalje u Srbiji plaća rudnu rentu u iznosu od svega 3%, a ne 7%, kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, dok je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20%, a u zemljama Evrope između 10% i 20%.

„Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo“, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga